O nouă atenționare MAE de călătorie pentru românii care vor să meargă în Grecia

O nouă atenționare MAE de călătorie pentru românii care vor să meargă în Grecia

Incendiile de pădure fac ravagii în mai multe zone din Grecia. Cea mai afectată pare a fi regiunea Elis (Ilia), în nord-vestul Peloponezului, focul fiind stins de peste 195 de pompieri și 48 de vehicule, au transmis autoritățile locale. De asemenea, arde vegetația la nord de capitala Atena. Un ordin de evacuare a unui oraș costier a fost emis deja, ca măsură de precauţie. Anterior, au fost semnalate incendii în Peania (Attica), Porto Katsika (insula Lefkada) și în apropierea orașului Karystos (sudul insulei Euboea).

Incendii puternice în Grecia

Update 20 iulie, ora 16.25. Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o nouă atenționare de călătorie pentru Grecia. Potrivit MAE, următoarea perioadă din luna iulie 2022 va fi dominată de caniculă, existând pericolul producerii unor incendii de vegetație.

Apariția focarelor de incendiu este favorizată de temperaturile în continuă creștere și vântul puternic (7/8 grade pe scala Beaufort – ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4, până la 7 metri înălțime). Zonele cele mai periculoase vor fi Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida; Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee și Peninsula Peloponez.

Cetățenii români, care se află în Grecia, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Update ora 21.11. Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Grecia. Potrivit MAE, autorităţile locale au emis o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5 – 7 iulie, din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic. Există pericole în insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria), precum și în regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Antena 3 a anunțat, luni seară, că mai mulți turiști români sunt blocați pe insula Lefkada, din cauza incendiilor de vegetație.

Știrea inițială: Vânturile puternice au contribuit la răspândirea flăcărilor în apropierea orașului Schimatari, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de capitala Greciei, în contextul unor temperaturi ridicate. Autorităţile elene au făcut apel la populație să părăsească Dilesi. Peste 100 de echipaje, susţinute de patru avioane şi două elicoptere, încearcă să stingă focul uriaș.

Incendiul a izbucnit în apropierea orașului Achaia și din cauza amenințării la adresa clădirilor rezidențiale, locuitorii din patru sate au fost evacuați de urgență. Regiunea se află în categoria de risc foarte ridicat, au avertizat autoritățile. Duminică, în Grecia au fost semnalate 53 de incendii de pădure. Cele mai grave s-au înregistrat în regiunea Peania, Porto Katsika și în apropierea orașului Karystos.

Autoritățile sunt în alertă maximă

Umiditatea scăzută, copacii uscați, vegetația joasă și vântul puternic au alertat pompierii. Unele municipalități (Kassandra, Sithonia și Aristotelis din Halkidiki) au interzis circulația pe anumite porțiuni. Risc foarte ridicat (nivelul 4) există în Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida, Lakonia, insule din estul Mării Egee. În categoria 3 de risc ridicat se află Evia, Fthiotida, Achaia, Ilia, Messinia și Arcadia, ultimele patru fiind în Peloponez.

Protecția Civilă din Grecia îi îndeamnă pe cetățeni să evite orice activitate în aer liber care poate provoca un incendiu vegetație, cum ar fi arderea ierbii uscate și a crengilor, utilizarea de mașini care creează scântei, folosirea grătarelor în aer liber, fumatul albinelor și aruncarea de țigări aprinse.

Pompierii români intervin la fața locului

La ora transmiterii acestei știri, se acționează pentru lichidarea unui incendiu în zona regiunii Schimatari, situată la Nord de Atena. 28 de pompieri români, trei mașini de stingere incendii de pădure și o cisternă de mare capacitate intervin la fața locului. Un rol foarte important pe timpul misiunii este reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Echipajele din România acționează în sprijinul colegilor eleni, care au dislocat, în zona Dilesi, un număr mare de resurse (peste 25 de mașini de stingere, precum și aeronave specializate).