Rusia se răzbună pe Grecia pentru că ajută Ucraina. Ce a făcut cu opt diplomați eleni

Rusia se răzbună pe Grecia pentru că ajută Ucraina. Ce a făcut cu opt diplomați eleni

Kremlinul a anunţat expulzarea a opt diplomaţi eleni, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia pentru Ucraina.  Ambasadorul grec la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă prin care a fost informat că „personae non gratae” au la dispoziție opt zile să părăsească teritoriul Rusiei.

Opt diplomați greci, declarați „personae non gratae” de Rusia

Potrivit diplomației ruse, decizia de expulzare este „consecinţa directă a acţiunilor ostile întreprinse de autorităţile greceşti”. Documentul include „livrările de arme şi echipament militar” pentru Ucraina, precum şi izgonirea unor funcționari ruşi din Grecia. Amintim că guvernul de la Atena a anunţat, în aprilie, expulzarea a 12 diplomaţi ruşi, ca urmare a invadării Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin la 24 februarie.

Ambasadorul elen la Moscova, convocat de urgență

Într-o declarație, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că l-a convocat pe ambasadorul grec Ekaterini Nassika, pentru a-și exprima revolta privind atitudinea autorităților elene față de Rusia. Printre nemulțumiri se numără livrările de arme către Ucraina și expulzarea diplomaților ruși din Grecia.

„Ambasadorului i s-a înmânat o notă în care se anunța că opt diplomați greci au fost declarați „persona non grata” și trebuie să părăsească Rusia în termen de opt zile”, au explicat oficialii de la Kremlin.

„De vină este guvernul de la Atena”

Nassika a fost informată și despre alte măsuri legate de funcționarea organismelor externe ale Greciei în Rusia: „S-a subliniat că se referă la consecințele directe ale acțiunilor neprietenoase, inițiate de autoritățile elene. Întreaga responsabilitate pentru acest lucru îi revine exclusiv Atenei. În cazul continuării politicii anti-ruse, ne rezervăm dreptul de a răspunde”, a spus ministerul.

Ministerul grec al Afacerilor Externe a răspuns că „nu există niciun temei pentru decizia autorităților ruse de a expulza membrii personalului autorităților diplomatice și consulare grecești din Rusia”. De asemenea, a menționat că, „în principiu, Grecia respectă dreptul internațional”.  Diplomații rămași vor continua să-și servească misiunea în condiții deosebit de dificile, a adăugat MAE.

Avertisment pentru Grecia

Deși Grecia şi Rusia sunt ţări majoritar ortodoxe, cu relaţii bilaterale vechi, Atena s-a aliniat la poziţia Occidentului, condamnând ferm agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Mai multe țări europene au expulzat, în ultimele luni, sute de diplomaţi ruşi, iar Moscova a reacţionat prin măsuri similare. Maria Zakharova, directorul biroului de presă al MAE rus, a avertizat că „paralelele istorice” dintre Grecia și Rusia riscă să nu mai existe.