Reacții din USR după demisia lui Dacian Cioloș: „Încalcă o promisiune făcută românilor”

Reacții din USR după demisia lui Dacian Cioloș: „Încalcă o promisiune făcută românilor”

Fostul lider al USR, Dacian Cioloș, și europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache au demisionat, marți, din Uniunea Salvați România, pentru a-și înființa un nou partid politic – REPER. Potrivit foștilor colegi, plecarea lui Cioloș este regretabilă deoarece încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii trei ani.

Val de reacții după plecarea lui Dacian Cioloș din USR

Dacian Cioloș a anunțat, marți, 31 mai, că părăsește USR și intră în proiectul politic numit Reper. Acesta a făcut o postare pe pagina de Facebook în care explică motivele care l-au determinat să ia decizia și dezvăluie noile planuri de viitor. Actuala conducere a USR ar fi dus la demisia din partid. În mesajul său, Cioloș a scris că despărțirea de USR „îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe”.

După anunțul oficial că Dacian Cioloș pleacă din Uniunea Salvați România, împreună cu alți patru europarlamentari, au apărut reacții din USR. Foștii săi colegi regretă gestul său, dar recunosc că este de neînțeles politic.

„Plecarea oricărui coleg este regretabilă, dar a lui Dacian Cioloș poate un pic mai mult pentru că încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii 3 ani. “Ne-am unit și mergem la victorie”, spunea sloganul din 2019, pe care atâția colegi din USR și PLUS îl respectă zi de zi prin munca lor în acest proiect unic.

Mărturisesc că este de neînțeles politic acest gest. Suntem într-un moment critic pentru România. USR este Opoziția democratică, cea care luptă pentru modernizarea României cu colosul sistemului PSD-PNL. Numai de spargere și fragmentare nu e nevoie când e atât de muncă în lupta care contează.”, au reacționat politicienii USR.

„Guvernare coruptă și ineptă”

Mai departe, partidul explică faptul că „România nu are nevoie de proiecte politice pe persoană fizică, de orgolii și vanități. USR este o instituție solidă, instituția liberalismului democratic modernizator din România, care va dăinui dincolo de numele unei persoane sau a alteia”.

Demisia lui Cioloș a venit într-un moment în care USR susține că luptă cu o „guvernare coruptă și ineptă”, bătălie care are nevoie „de fiecare dintre noi”: „Nu e ușor, dar n-am intrat în politică așteptându-ne să fie. Apoi, trebuie să ne pregătim de guvernare. Iar guvernarea se câștigă, nu se primește cadou”. (…)

„Politica, așa cum o înțeleg eu, e luptă zilnică, maraton de durată și, mai ales, un joc de echipă. Politica se face pe stradă, în parlament, în consiliile locale și în arena publică de aici din România. E un mediu neplăcut uneori, ostil adesea, dar dacă fiecare dintre noi și-ar întoarce privirea atunci când lucrurile nu merg așa cum ne-am dori, ar însemna că predăm această țară personajelor de tip Ciolacu și Ciucă. Eu, unul, n-am de gând să fac așa ceva.”, susțin reprezentanții USR.

În încheiere, Uniunea Salvați România afirmă că lupta continuă și face apel la români să reflecteze „nu la decizii luate pe persoană fizică, ci la lucrurile care ne țin împreună”.

Citește și: