14 sept. 2022 | 10:20

Ursula von der Leyen prezintă măsurile de urgență luate de UE. Cel mai important discurs din an: „Trebuia să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin”. Olenka Zelenska, invitată de onoare

ULTIMA ORĂ
Ursula von der Leyen prezintă măsurile de urgență luate de UE. Cel mai important discurs din an: „Trebuia să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin”. Olenka Zelenska, invitată de onoare

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, 14 septembrie, măsurile de urgență în cadrul „discursului său privind starea UE”, un exercițiu inspirat de politica americană.

Discursul șefei Comisiei Europene

Iată principalele declarații făcute de Ursula Von der Leyen:

„Ne aducem aminte de acea dimineață fatidică în care europenii s-au trezit cutremurați de fața răului care a apărut din nou. De atunci un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Europenii nu au ezitat, au găsit curajul să facă ce trebuie.

Acum 15 ani, în timpul crizei financiare ne-a luat ani de zile să ajungem la soluții. Acum, răspunsul nostru a fost unit, hotărât și imediat

Am reușit să găsim puterea interioară a Europei. Timpurile care ne stau în față nu sunt ușoare. Miza e foarte mare.

Vom fi încercați de aceia care vor să exploateze orice fel de diviziune. E un război în economie, în energie, împotriva valorilor noastre.

Dacă avem curajul necesar, Putin va eșua. Azi curajul are un nume, Ucraina

Glorie unei țări de eroi europeni. Slava Ucraina!

Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne nezdruncinată. Sectorul financiar al Rusiei e în pragul morții.

Kremlinul e cel care a pus economia țării pe cale pierzaniei. Sancțiunile rămân în continuare. Nu trebuie să face concesii. Reconstrucția ucrainei va necesita resurse masive.

Vom ajuta Ucraina să-și dezvolte potențialul. Vreau să mobilizăm puterea pieței unice.

Vom fi încercați de aceia care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. Nu e vorba doar de un  război declanșat de Rusia, e un război pentru energie, un război împotriva viitorului nostru.

Dacă avem curajul necesar, Putin va eșua, Ucraina și Uniunea vor izbândi.

Astăzi, curajul este un nume, acesta este Ucraina. Are un chip, acest chip este al bărbaților și femeilor din Ucraina care rezistă invaziei.

Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de un curaj enorm pentru a rezista împotriva cruzimii lui Putin.

Sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții. Industria rusească este sfârtecată. Kremlinul este cel care a pus această economie pe calea pierzaniei.

Vreau să fiu foarte clară, sancțiunile rămân, nu facem concesii, acest lucru să fie foarte clar.

Reconstrucția Ucrainei va necesita resurse masive.

Dragă Olena, vom colabora cu voi pentru a reface școlile.

Aș dori să extind acest comerț care este în avantajul ambelor părți, am eliminat taxele și ne vom asigura că Ucraina va intra în zona de roaming.

Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care-l cunosc pe Putin, pe jurnaliștii ruși care au dat în vileag crimele. Ar fi trebuit să ascultăm vocile care s-au ridicat în Uniunea Europeană, Europa Centrală și de Est.

Măsurile de urgență din UE privind criza energetică

Acest discurs politic anual în fața Parlamentului European de la Strasbourg o va avea ca invitată de onoare pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a anunțat marți seară pe Twitter șefa executivului european.

„Curajul poporului ucrainean a emoționat și inspirat lumea”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Liderul european ar trebui, în timpul acestui discurs, să își desfășoare propunerile pentru a stopa creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, într-un moment în care inflația galopantă amenință economia continentului.

Reuniți vineri, miniștrii europeni ai energiei au cerut Comisiei să pregătească o „propunere solidă și concretă” în câteva zile.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a promis „măsuri fără precedent”: „Nu există o baghetă magică, dar putem atenua impactul”, a declarat aceasta la Strasbourg.

Unele măsuri potențiale divizează statele membre

Executivul european a schițat deja câteva piste:

  • plafonarea superprofiturilor din sectorul nuclear și din cel al energiilor regenerabile, ale căror costuri de producție sunt mult sub prețul pieței, pentru a le redistribui;
  • obiective obligatorii de reducere a cererii de energie electrică;
  • o „contribuție” cerută de la grupurile de gaze și petrol…

Cei Douăzeci și Șapte i-au cerut, de asemenea, să studieze o eventuală plafonare a prețului importurilor de gaze din UE, măsură pe care Bruxelles-ul dorea inițial să o aplice doar la gazul rusesc.

„Suntem nerăbdători să auzim propunerile concrete ale Comisiei. Nu ne mai putem permite să depindem de jucători nesiguri”, a avertizat marți președintele Parlamentului, Roberta Metsola.

Alături de el, premierul finlandez Sanna Marin a denunțat „șantajul” Moscovei privind livrările de gaz.

Miniștrii energiei se vor reuni din nou pe 30 septembrie pentru a decide asupra acestui plan de urgență, ale cărui potențiale măsuri divizează deja cei Douăzeci și Șapte, cu situații energetice foarte variate.

Un exercițiu de responsabilitate

În timpul acestui „moment-cheie al democrației europene”, potrivit Parlamentului, Comisia – care nu este aleasă, dar are inițiativa legilor europene – ar trebui să raporteze rezultatele sale și să-și prezinte proiectele: după un discurs de aproximativ patruzeci de minute, Ursula von der Leyen se va angaja într-o dezbatere de peste două ore cu deputații europeni.

Este pentru a treia oară de la preluarea mandatului când șefa executivului european participă la acest exercițiu, de data aceasta într-un context foarte diferit.

„Acesta este poate cel mai important discurs al mandatului Ursulei von der Leyen, există așteptări foarte puternice de cuvinte și acțiuni rapide și decisive”, consideră Valérie Hayer, europarlamentar Renew (centriști și liberali ).