17 iun. 2022 | 17:33

S-a decis viitorul Europei. Ce urmează să se întâmple. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

ULTIMA ORĂ
S-a decis viitorul Europei. Ce urmează să se întâmple. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a întocmit un plan care va pune în practică rezultatele Conferinței privind viitorul Europei, cel mai amplu proces de consultare europeană. Cetățenii europeni au fost consultați privind așteptările față de UE. Rezultatul constă într-un set de 49 de propuneri și 326 de măsuri, conform Comisiei Europene.

Măsurile luate după Conferința privind viitorul Europei

După un an de dezbateri, Conferința privind viitorul Europei s-a încheiat la 9 mai 2022. În cadrul ceremoniei de închidere de la Strasbourg, președinții Parlamentului European, Comisiei și Consiliului au primit un raport final din partea participanților la conferință, care conține 49 de propuneri și 326 de măsuri individuale.

Propunerile, care acoperă nouă subiecte cuprinzătoare, s-au bazat pe recomandările făcute de cetățeni în cadrul grupurilor de discuție ale cetățenilor europeni „și ale cetățenilor naționali, care și-au prezentat ideile prin intermediul Platformei digitale multilingve, potrivit comunicatului CE.

„Conferința a dat rezultate atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ al propunerilor, dar succesul ei va depinde în cele din urmă de schimbările pe care le poate aduce.

În acest spirit, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul s-au angajat, în Declarația comună din martie 2021, să pună în aplicare propunerile – fiecare în cadrul propriilor competențe și în conformitate cu tratatele. Președintele von der Leyen a reiterat acest angajament la ceremonia de închidere a conferinței”, se arată în comunicat.

Recomandări privind propuneri importante de la cetățeni

Ținând seama de succesul înregistrat de grupurile de discuții ale cetățenilor europeni în cadrul conferinței, Comisia va permite acestor grupuri să dezbată și să formuleze recomandări cu privire la anumite propuneri importante, ca parte a procesului mai larg de elaborare a politicilor și în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări.

„Cetățenii europeni ne-au oferit o serie de idei excelente și variate pentru îmbunătățirea Uniunii: 49 de propuneri detaliate și peste 300 de măsuri pentru a ne îmbunătăți viața de zi cu zi și a construi un viitor mai bun.

Am promis să pun aceste idei în practică. Comunicarea de astăzi este un prim pas în această direcție. Voi fi întotdeauna alături de cei care doresc să reformeze Uniunea pentru a-i îmbunătăți funcționarea”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat.