Universul Star Trek, mai aproape de noi: oamenii de știință au inventat o imprimantă moleculară pentru băuturi

Universul Star Trek, mai aproape de noi: oamenii de știință au inventat o imprimantă moleculară pentru băuturi

Oamenii de știință au anunțat că au creat o imprimantă moleculară pentru băuturi de tot felul, întocmai celebrului „replicator” din Star Trek.

O companie numită Cana a dezvăluitsusține că ar fi inventat prima „imprimantă moleculară de băuturi” de pe planetă. Conform a ceea ce știm până acum, aceasta folosește un singur cartuş de arome. De asemenea, aparatul poate amesteca mii de băuturi diferite, inclusiv sucuri, băuturi răcoritoare, cafea cu gheaţă, vin şi cocktail-uri, printre multe altele.

Cana One seamănă, din punct de vedere al aspectului, cu orice alt dispozitiv util într-o bucătărie, având dimensiuni reduse, asemenea unuia obișnuit, numai bun de așezat pe blatul din bucătărie.

Cu ajutorul unui ecran tactil se poate selecta băutura dorită, dar și nivelul de alcool, coferină, zahăr, etc. În cazul băuturilor alcoolice sau cofeinizate, acestea vor fi blocate de un cod pin, cu scopul de a-i împiedica pe copii să aibă acces.

Imprimanta moleculară a avut nevoie de trei ani de studii

O echipă de oameni de știință a petrecut trei ani studiind băuturile populare la nivel molecular, au declarat reprezentanții Cana. Cercetătorii au izolat compușii din spatele aromei și au creat un set de ingrediente care pot oferi o mare varietate de băuturi.

Sistemul folosește o „tehnologie nouă de distribuire a lichidelor microfluidice” pentru a amesteca băuturile. Cana spune că cel puțin 90 la sută din ceea ce bem este apă cu arome, zahăr și alcool adăugat, așadar, imprimanta nu ar încălca principiile „moralității”. Nu mai mult decât o face tehnologia actuală, cel puțin.

Compania susține că produsul lor, Cana One, poate reduce deșeurile și emisiile asociate, ajutând oamenii să evite băuturile îmbuteliate și conservate. Aceștia au mai declarat că, în acest fel, se poate reduce inclusiv risipa de apă necesară pentru a cultiva, spre exemplu, portocale, struguri, arbuști de cafea, etc.

Rămâne de văzut cât de bine va fi primit acest produs și, mai ales, dacă toate afirmațiile companiei sunt veridice și susținute de realitate.

Cu toate că, în momentul de față, produsul nu se poate achiziționa, se poate rezerva. Cana One va costa 499 de dolari, pentru primele 10.000 de comenzi, crescând la 799 dolari, după aceea. Compania se așteaptă să înceapă livrarea noului dispozitiv la începutul anului 2023.