11 mai 2022 | 17:02

Uniunea Europeană anunță noi schimbări pentru călătoria cu avionul. Purtare măștii nu o să mai fie obligatorie

ULTIMA ORĂ
Uniunea Europeană anunță noi schimbări pentru călătoria cu avionul. Purtare măștii nu o să mai fie obligatorie

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) vine cu vești bune pentru turiștii care vor călători cu avionul. Purtarea măștii în aeroport și pe timpul zborului nu va mai fi obligatorie.

Liber la călătorit. Turșitii nu vor mai fi obligați să poartă mască în avion, de pe 16 mai

Modificarea intră în vigoare pe 16 mai, spune Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) și ECDC. Specialiștii sunt de părere că această măsura va fi unul dintre pașii importanți către normalizarea transportului aerian.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii în toate cazurile în călătoriile cu avionul. Este o ușurare pentru noi toți faptul că am ajuns în sfârșit la o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță sanitară.”, a mai spus directorul executiv al EASA.

Totuși, aceștia mențin recomandarea că masca va fi întotdeauna una dintre ele mai bune protecții împotriva COVID.

„Pentru pasageri şi membri ai echipajelor decizia reprezintă un pas mare spre normalizarea călătoriilor aeriene. Pasagerii ar trebui să continue să respecte solicitările liniei aeriene şi, unde măsurile preventive sunt opţionale, să ia decizii responsabile şi să respecte alegerea celorlalţi pasageri. În special, un pasager care tuşeşte şi strănută ar trebui să ia puternic în considerare să poarte o mască, pentru liniştirea celor aşezaţi în apropiere”, a declarat Patrick Ky ,directorul EASA.

Cui i se recomandă purtarea măștii și după această dată

De altfel, persoanele care călătoresc și sunt în grupa vulnerabilă de risc li s-a recomandat, de asemenea, că ar trebui să continue să poarte masca, iar călătorilor li se va cere să respecte distanța socială în zonele interioare.

Pe de altă parte, cursele care sunt spre o țară unde măştile sunt încă impuse în transportul public ar trebui să continue să încurajeze purtarea măştilor, în conformitate cu recomandările.

Totuși, cele două instituții atrag atenți că regulile privind purtarea măştii vor continua să varieze de la o linie aeriană la alta dincolo de această dată.

Italia, Franța, Bulgaria și alte destinații preferate de turiști au relaxat deja multe restricții COVID, iar o serie de companii aeriene din SUA au renunțat la mască.