Ungaria susține România la Schengen. Declarația care îl va supăra pe Putin: „Dorim să scădem această dependență de gazul rusesc”

Ungaria susține România la Schengen. Declarația care îl va supăra pe Putin: „Dorim să scădem această dependență de gazul rusesc”

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, se află la București, unde s-a întâlnit cu omogul său român Klaus Iohannis. În cadrul întrevederii, liderul de la Budapesta a făcut o serie de declarații cheie despre Spațiul Schengen și dependența de gazul rușilor. Potrivit oficialului străin, este necesar ca relaţia dintre cele două state să funcţioneze, iar obiectivul comun să fie diminuarea tensiunilor existente, nu amplificarea lor.

Președintele Ungariei se află în România. Întâlnire cu oficialii de la București

După o vizită privată în România, care a stârnit revolta autorităților de la București, președinta Ungariei, Katalin Novak, a revenit în țara noastră, într-un cadru oficial, pentru a se întâlni cu Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, șefii parlamentului și cu liderii UDMR. Novak transmite că țara sa vrea să reducă dependența de gazul rusesc, bazându-se și pe ajutorul nostru în acest sens.

„Am vorbit (n.r. – cu președintele Klaus Iohannis) și de energie. Ungaria este și mai dependentă de gazul rusesc. Noi nu suntem țară maritimă. Suntem mai dependenți decât România. Dorim să scădem această dependență. Lucrăm la asta. Contăm pe România în acest sens. E interesul comun al nostru ca fondurile europene cuvenite să vină astfel încât să ne obținem independența energetică”, a precizat oficialul.

Sprijin pentru aderarea la Spațiul Schengen

Totodată, președintele Ungariei a explicat că Budapesta susține aderarea României la Schengen. Katalin Novak i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru invitaţie, remarcând că ultima oară s-a aflat la Bucureşti cu ocazia summitului B9.

Prezența liderului de la Budapesta la București survine într-un moment tensionat internațional, cu Ungaria tot mai izolată din cauza opțiunii sale față de Rusia, și nu tocmai liniștit în relația cu România. În vară, premierul maghiar Viktor Orban, de care Katalin Novak este apropiată politic, a stârnit reacții dure după declarațiile rasiste și anti-NATO-UE făcute la Băile Tușnad.

Obiective majore pentru București

Momentul vizitei sale este un context important pentru România. Țara noastră încearcă să îndeplinească două obiective majore, pentru care Ungaria are un cuvânt greu de spus: integrarea în Spațiul Schengen, decizie care se ia cu unanimitatea statelor membre, și aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Iată că Novak și-a declarat oficial susținerea pentru ca țara noastră să fie inclusă în zona de circulație liberă.

Pe de altă parte, în cazul OECD, Budapesta și-a retras sprijinul în 2017, după ce decizia de înființare a unui liceu catolic la Târgu Mureș fusese suspendată, apoi și-a reconsiderat poziția, anunțând că susține candidatura României.