10 mai 2022 | 15:46

Ungaria are un nou președinte. Cine este Katalin Novak

ULTIMA ORĂ
Ungaria are un nou președinte. Cine este Katalin Novak

Katalin Novak este noul președinte al Ungariei. Politiciana a preluat funcția de la Janos Ader. Acesta din urmă l-a întâmpinat pe noul lider ungar la intrarea în Palatul Sandor din Budapesta, după care i-a prezentat birourile şi reşedinţa prezidenţiale. Ulterior, cei doi şi-au făcut apariţia la balconul clădirii.

Ungaria are prima femeie președinte

Parlamentarii au ales-o pe Katalin Novak preşedinte al Ungariei în data de 10 martie, devenind al şaselea şef de stat după schimbarea sistemului politic în 1989-1990. Noul lider ungar va depune jurământul pe 14 mai. Novak este o apropiată a premierului Viktor Orban.

În Ungaria, preşedintele țării are un rol ceremonial. Potrivit Constituţiei, preşedintele exprimă unitatea ţării, protejează funcţiile democratice ale statului şi este comandantul suprem al armatei. Acesta este ales de forul legislativ pentru o perioadă de cinci ani, dar nu poate deţine mai mult de două mandate.

„Noi, femeile, creștem copii, îngrijim bolnavii, gătim, facem munca a doi oameni, dacă este nevoie, câștigăm bani, predăm, câștigăm premii Nobel, curățăm geamurile”, a spus Novak înainte de votul din martie.

„Cunoaștem puterea cuvintelor, dar putem să păstrăm tăcerea și să ascultăm, dacă este necesar, și să ne apărăm familiile cu un curaj mai mare decât cel al bărbaților, în cazul în care pericolul amenință”, a spus politiciana de 44 de ani, cel mai tânăr șef de stat al Ungariei.

Cine este Katalin Novak, al şaselea şef de stat ungar

Născută în orașul Szeged, Novak este absolventă de economie și drept și a locuit anterior în Germania, unde a lucrat soțul ei. După ce a fost în Ministerul de Externe, aceasta a devenit deputată în 2018, apoi a fost promovată de Viktor Orban în funcția de ministru responsabil cu familiile. Fiind fața politicilor pro-familie, Katalin Novak a stârnit controverse, spunând într-un videoclip promoțional că femeile nu trebuie să „concureze în mod constant” cu bărbații.

A condamnat invazia rusă a Ucrainei

În 2019, Novak a fost decorată cu Legiunea de Onoare, pentru contribuția sa la îmbunătățirea relațiilor dintre Paris și Budapesta. De asemenea, a facilitat întâlniri între Orban și alți europeni de dreapta, precum Matteo Salvini din Italia și Santiago Abascal din Spania, scrie France24.

În discursul său înainte de vot, Katalin Novak a condamnat războiul din Ucraina, subliniind pacea, apartenența la Europa și suveranitatea națională. Politiciana a dat asigurări că nu va permite „nimănui să joace la ruleta rusă cu independența mult câștigată”.