31 oct. 2022 | 12:04

Ungaria, măsuri extreme după creșterea costurilor la energie. Ce au făcut autoritățile

ULTIMA ORĂ
Ungaria, măsuri extreme după creșterea costurilor la energie. Ce au făcut autoritățile

Ungaria adoptă măsuri extreme, din cauza costurilor ridicate la energie. Astfel, zeci de orașe din Ungaria închid săli de spectacole din cauza creșterii costurilor energiei. Cele mai des întâlnite facilități publice afectate sunt teatrele, spa-urile, piscinele, bibliotecile, muzeele și sălile de sport.

Măsurile prin care Ungaria face economie la energie

În Szeged, un oraș cu 160.000 de locuitori, viceprimarul spune că factura la gaz a crescut de șapte ori, iar guvernul nu face nimic pentru a-i ajuta.

„Statul maghiar a creat un sistem disfuncțional în sectorul municipal începând cu 1 ianuarie (când intră în vigoare modificarea prețurilor). Există municipalități care sunt parțial disfuncționale din septembrie, încercând să îndeplinească cel puțin sarcinile publice obligatorii, dar cu transport public redus sau cu facilități închise”, a explicat viceprimarul orașului, Tamás Kovács.

Situația este aceeași în întreaga țară, autoritățile municipale confruntându-se cu creșteri de cinci până la zece ori ale prețurilor la energie.

Mai multe facilități au fost închise

Alături de Szeged, autoritățile din Makó au reușit să mențină deschisă stațiunea termală, dar numai pentru că aceasta este vitală pentru turismul orașului.

„Unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică este sauna”, a declarat Noémi Lajtosné Papp, șeful diviziei balneare.

„Prin urmare, în loc să le operăm pe toate cele nouă în același timp, o facem prin rotație.”

Dar muzeul și sala de sport sunt închise, obligându-i pe locuitorii din zonă să accepte noua realitate.

Ne confruntăm cu o situație foarte proastă”, a declarat o femeie, „așa că totul trebuie să fie strâns, atât pentru individ, cât și pentru oraș. Rămânem în continuare în spatele regulilor până când situația se va înrăutăți, iar apoi vom vedea ce se va întâmpla.”

Până în prezent, capitala Budapesta reușește să își mențină deschise facilitățile publice, dar și sectorul privat se confruntă cu mari dificultăți.

Săptămâna trecută, cel mai mare hotel din țară, Hotelul Hungária, cu 499 de camere, a anunțat că va trebui să se închidă și să nu se redeschidă până la începutul lunii martie. Pe baza cifrelor preliminare privind rezervările, conducerea a considerat că nu este rentabil să îl țină deschis în condițiile actuale.