Unde-i criza imobiliară, vânzările de locuințe spun altceva: au explodat achizițiile de apartamente

Unde-i criza imobiliară, vânzările de locuințe spun altceva: au explodat achizițiile de apartamente

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat cele mai recente statistici referitoare la piața imobiliară din România, iar trendul este absolut șocant, mai ales în contextul discuțiilor din ce în ce mai aprinse despre bula imobiliară.

În noiembrie 2022, comparativ cu aceeași lună de acum un an, tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 40% în București, conform datelor ANCPI. Dacă ne uităm la întreaga perioadă ianuarie – noiembrie 2021, creșterea este de 13%. Un alt detaliu este însă mai important de reținut. Capitala este excepție de la regulă, trendul național este unul cât se poate de descendent. Declinul a început de mult timp, iar acum cotinuă.

Piața de apartamente din România, subiect de speculă și dileme

În București, în primele 11 luni din acest an, s-au efectuat 52.000 de tranzacții imobiliare cu locuințe. Valoarea este semnificativ mai mare decât cele 46.200 din aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și cu saltul de aproximativ 13% din Capitală însă, la nivel național, s-a înregistrat o scădere de 2% până la aproximativ 160.000 de tranzacții.

„Capitala continuă să înregistreze un trimestru IV neașteptat de bun pentru vânzarile de apartamente, iar printre motivele din spatele acestei evoluții sunt livrarea unor ansambluri cu grad mare de pre-vânzări, modificarea plafonului de TVA 5% de la 1 ianuarie 2023 de la 700.000 de lei la 600.000 de lei, dar și apetitul cumpărătorilor pentru achiziția de locuințe, care se menține ridicat în ciuda înăspririi condițiilor de creditare”, a afirmat Gabriel Blăniță, Associate Director în cadrul Colliers România, pentru economica.net.

Ca un argument suplimentar al faptului că București este o excepție de la regulă, merită avut în vedere că Timișoara, a doua cea mai mare piață imobiliară, a înregistrat o scădere de 6% în primele 11 luni față de aceeași perioadă a anului trecut, pentru un total de 10.528 de apartamente. În județul Brașov s-au vândut 9552 de unități locative, pentru un minus de 4% de la an la an. La Cluj și Iași, tranzacțiile au scăzut cu 16%, iar la Constanța s-au redus cu 8%. Până și în județul Ilfov, în afara Capitalei, s-a înregistrat un declin de aproximativ 1,5%.

Minusuri uimitoare s-au mai văzut în Dolj – 40% de la an la an, Argeș, în scădere cu 33% și Teleorman cu un minus de 35%, la fel ca Olt.

„2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a afirmat, pe marginea trendurilor din piață, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.