Un pui de rechin fantomă „foarte rar”, găsit de oamenii de știință: de ce este special

Un pui de rechin fantomă „foarte rar”, găsit de oamenii de știință: de ce este special

Oamenii de știință din Noua Zeelandă au descoperit un rechin fantomă. Iată de ce e special.

Rechinul-fantomă a fost găsit la o adâncime de aproximativ 1.200 de metri pe Chatham Rise, o zonă din ocean, în largul coastei de est a Insulei de Sud.

Descoperirea „foarte rară” a fost făcută recent, a declarat, într-un comunicat de presă, Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferice.

Un animal de apă adâncă, rechinul fantomă este cunoscut științific sub numele de himeră, cu alte denumiri, inclusiv pește șobolan sau pește iepure, potrivit Shark Trust.

Rechinii fantomă sunt pești cartilaginoși, având schelete alcătuite în principal din cartilagiu, iar embrionii lor cresc în capsule de ou așezate pe fundul mării și se hrănesc cu gălbenușul de ou până eclozează.

Un rechin fantomă rar a fost decoperit în Noua Zeelandă

Peștii Chimaera sunt foarte rar văzuți, iar specimenele tinere sunt cu atât mai rare. Rechinii fantomă nu sunt rechini, ci o specie de pești foarte apropiată. Sunt pești cartilaginoși. Majoritatea speciilor de rechin fantomă trăiesc în adâncuri, însă câteva preferă apele mai puțini adânci de lângă coaste.

„Este destul de uimitor. Majoritatea rechinilor fantomă de adâncime sunt specimene adulte cunoscute. Nou-născuții sunt raportați rar, așa că știm foarte puține despre ei”, spun oamenii de știință.

Specia exactă a rechinului-fantomă descoperită de echipa nu este încă cunoscută. Vor fi necesare teste suplimentare și analize genetice.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetări Acvatice și Atmosferice din Noua Zeelandă cred că puiul de rechin fantomă ieșise recent din capsulă și încă avea gălbenuș în stomac. Embrionii de Chimaera de dezvoltă în capsule tip ouă care sunt depuse pe fundul apei, și se hrănesc cu gălbenuș până când sunt pregătiți să iasă.

Dr. Finucci spune că puii de Chimaera pot prezenta caracteristici diferite de exemplarele adulte, ceea ce face descoperirea cu atât mai importantă.

„Puii pot trăi în diferite medii, au o dietă diferită, pot chiar arăta diferit față de adulți”, a explicat Dr. Finucci.

Ea a spus că pentru început va trebui să descopere specia exactă a rechinului fantomă.

Citește și: