Ce legătură există între rechini și Luna Plină: explicația experților

Ce legătură există între rechini și Luna Plină: explicația experților

Una dintre cele mai intense fobii ale omenirii este cea legată de rechini. În mod evident, ea a fost alimentată atât de evenimentele tragice reale, cât și de filmul „Jaws” („Fălci”).

Când răsare Luna Plină, aici, pe Pământ, pot avea loc evenimente ciudate. Stridiile se închid brusc. Coralii fac icre. Zooplanctonul se scufundă mai adânc. Păsările marine se lipesc de țărm. Chiar și leii vânează mai puțin. Unele dintre aceste comportement sunt legate de lumina Lunii; altele, de maree. Cu toate astea, unii oameni de știință nu sunt atât de siguri de această legătură, părerile fiind împărțite.

Dacă ți-e frică de rechini, află când e Lună Plină

„Majoritatea atacurilor de rechini au loc în timpul zilei”, explică ecologistul Steve Midway, de la Universitatea de Stat din Louisiana. „De ce se întâmplă asta? Nu știm. Relația ar putea fi pur și simplu aleatorie – o coincidență – sau ar putea fi un rezultat al efectului lunar”, a mai spus acesta.

Efectul lunar reprezintă o corelație nedovedită (încă) dintre fazele Lunii și activitatea plantelor și cea a animalelor de pe Pământ. 

Surferii sunt unii dintre cei mai afectați de atacurile rechinilor, aceștia mărturisind că preferă să practice acest sport atunci când e Lună Plină, pentru că atunci există șanse mai mici să devină victime ale atacurilor. 

„Deși nu se poate spune că asta e o dovadă fermă a faptului că atacurile rechinilor se împuținează atunci când e Lună Plină, ultimele rezultate indică faptul că ipoteza nu ar trebui exclusă”, mai spun autorii studiului. 

De asemenea, este important să rețineți că, deși sunt terifianți, rechinii sunt chiar atât de des întâlniți. În plus, aceste ființe joacă un rol vital în ecosistemele oceanice, fiind nevoie de astfel de prădători feroce, pentru a menține echilibrul. 

În concluzie, puteți încerca să vă aventurați în apele oceanelor atunci când este Lună Plină. Cu toate astea, nu vă bazați numai pe informațiile prezente în acest studiu.

Citește și: