Oceanul este ultima frontieră a omenirii: ce descoperire au făcut cercetătorii

Oceanul este ultima frontieră a omenirii: ce descoperire au făcut cercetătorii

Există ceva mai frumos decât o meduză în adâncul oceanului? Depinde de preferințele personale.

Acestea sunt printre zecile de scene rare surprinse de Doc Ricketts, roverul robotizat al Institutului de Cercetare a Acvariului din Monterey Bay. În ultimele luni, submarinul a explorat canioanele submarine din centrul Californiei, o poartă către câmpia abisală a Oceanului Pacific și numeroasele curiozități care se dezvoltă pe ea.

Cu ajutorul robotulului, cercetătorii MBARI pot detecta și înregistra animale sălbatice care nu au fost niciodată întrezărite de ochii oamenilor. Meduza fantomă, de exemplu, a fost descrisă pentru prima dată în 1910 și identificată în anii 1960.

Cele mai ciudate creaturi de pe Terra

Peștele-balenă a fost o altă descoperire întâmplătoare făcută de Doc Ricketts în această vară. Cercetătorii MBARI l-au identificat ca fiind un membru al familiei Cetomimidae, un grup de vertebrate de adâncime, cărora le lipsesc solzi și aripioare proeminente.

Creaturile nu sunt înrudite cu rechinii-balenă, dar sunt numite după ei datorită modului în care își țin gura deschisă pentru a se hrăni.

Desigur, nicio aventură pe fundul oceanului nu ar fi completă fără un animal care arată ca și cum ar fi făcut din celofan. Cercetătorii MBARI au împărtășit un clip cu un pește barreleye găsit în Golful Monterey.

Spre deosebire de peștele-balenă, acest animal are un set de ochi care se rostogolesc până la capăt în cap, permițându-i să scaneze deasupra pentru amenințări. Lentilele verzi l-ar putea ajuta, de asemenea, să detecteze bioluminiscența, chiar și atunci când lumina soarelui invadează mediul său. Capul, între timp, este plină cu lichid, care îi protejează organele și le oferă un spațiu de mișcare.

Doc Ricketts este unul dintre cele două rovere robotizate pe care MBARI le deține și le operează. Centrul de cercetare oceanică folosește, de asemenea, un rover bentonic, un mini rover și mai multe alte vehicule autonome pentru a explora Golful Monterey.

Citește și: