Un important muzeu de computere din Ucraina a fost distrus de armata rusă: 500 de piese istorice au pierit pentru totdeauna

Un important muzeu de computere din Ucraina a fost distrus de armata rusă: 500 de piese istorice au pierit pentru totdeauna

La începutul acestei săptămâni, Club 8-bit, unul dintre cele mai mari muzee private de computere din Ucraina, a fost distrus în timpul asediului rusesc îndreptat împotriva orașului ucrainean Mariupol.

Publicația Kotaku a fost prima care a da vestea proastă, după ce proprietarul muzeului, Dmitry Cherepanov, a intrat pe Facebook pentru a împărtăși cumplita soartă a Club 8-bit, unul dintre cele mai mari muzee de tehnologie din Ucraina, țara devastată de atacurile rusești

„Asta e, muzeul de calculatoare din Mariupol nu mai este acolo”, a spus el, în data de 21 martie. „Tot ce a mai rămas din colecția pe care o adun de 15 ani sunt doar fragmente de amintiri pe care le-am postat, de-a lungul timpului, pe Facebook, site-ul web, dar și în cadrul postului de radio al muzeului”, a adăugat el.

500 de computere „istorice”, distruse în totalitate

Colecția Club 8-bit includea peste 500 de piese din istoria computerelor, cu articole datând chiar și din anii ’50. Gizmodo a vizitat muzeul în 2018, descriindu-l, la acea vreme, drept „una dintre cele mai mari și colecții de computere din lume”. De menționat că această colecție privată conținea inclusiv computere din epoca sovietică.

Cherepanov a avut nevoie de mai mult de un deceniu pentru a colecționa și a restaura multe dintre PC-urile afișate la Club 8-bit – ceea ce face distrugerea muzeului să fie și mai dureroasă, mai ales dacă este să luăm în calcul că în acest muzeu se putea observa o istorie comună, pe care poporul ucrainean și cel rus o împărtășesc.

Din fericire, Cherepanov este în viață, dar, ca mulți locuitori din Mariupol, și-a pierdut și casa.

Mariupol este unul dintre cele mai bombardate orașe din Ucraina.

De la începutul războiului, aproape 10 milioane de persoane au fost strămutate din cauza conflictului. În momentul de față, vorbim despre cea mai mare criză de refugiați, din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.