Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori trece pe lângă Pământ: de ce este potențial periculos

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori trece pe lângă Pământ: de ce este potențial periculos

Asteroidul PHA 2022 RM4 va trece pe lângă Pământ astăzi. Acest asteroid va trece pe lângă noi la 2,3 milioane de kilometri distanță sau de șase ori distanța până la Lună. Există, totuși, aspecte ale acestui eveniment care îl fac să iasă în evidență.

În primul rând, este că orbita lui PHA 2022 RM4 o traversează pe a noastră, așa că într-o zi ar putea să lovească, de fapt, Pământul, deci denumirea PHA (asteroid potențial periculos), conform IFLScience.com.

Acest asteroid trebuie ținut sub observație

În plus, asteroidul este suficient de mare pentru a provoca daune grave dacă lovește Pământul, deși cu siguranță nu este un ucigaș de dinozauri. Are un diametru între 330 și 740 de metri.

Cu toate acestea, poate cel mai alarmant lucru despre PHA 2022 RM4 se află în partea de mijloc a numelui său. Cercetătorii au descoperit acest obiect abia în septembrie anul acesta. Trebuie să acceptăm faptul că posibilitatea ca o rocă spațială mare să se lovească în mod neașteptat de planeta noastră rămâne o posibilitate distinctă.

Proiecte precum DART pentru a devia obiecte capabile să dezlănțuie tsunami imense sau să întunece cerul luni de zile sunt foarte bune, dacă avem destule avertismente, dar puțin utile cu un preaviz de mai puțin de două luni.

Cu o orbită de 1.400 de zile (3,8 ani), PHA 2022 RM4 își petrece cea mai mare parte a timpului mai departe de Soare decât de Marte, dar cel mai apropiat este chiar în interiorul orbitei Pământului. Este neobișnuit cât de departe de planul planetar se află orbita sa.

Nu au fost calculate abordări mai apropiate de Pământ, așa că asteroidul PAH 2022 RM4 nu este o amenințare pentru viitorul previzibil. Cu toate acestea, cu o orbită ca aceasta, este posibil să devină, în cele din urmă, o problemă care trebuie rezolvată.

Gianluca Masi de la Virtual Telescope Project a reușit să surprindă imaginea de mai jos a PHA 2022 RM4 ca un punct mic, cu două zile înainte de cea mai apropiată distanță de noi. Telescopul a urmărit asteroidul în timp ce se mișca pe cer, făcând stelele de fundal să apară ca linii. La acea vreme, obiectul se afla aproape exact dublu la cea mai apropiată distanță de Pământ.

Asteroidul PHA 2022 RM4