Un apropiat al lui Putin a fost capturat. Ce schimb a propus Ucraina pentru a îl elibera

Un apropiat al lui Putin a fost capturat. Ce schimb a propus Ucraina pentru a îl elibera

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat arestarea lui Viktor Medvedchuk, șeful partidului Platforma Opoziție – Pentru viață, unul dintre cei mai influenți politicieni pro-ruși din țară, care este numit „nașul lui Putin”. În seara zilei de 12 aprilie, pe rețelele de socializare prezidențiale a fost publicată o fotografie cu Medvedchuk în uniformă militară și cătușe cu inscripția „O operațiune specială a fost efectuată datorită SBU. Foarte bine”.

Viktor Medvedchuk, apropiat al lui Putin, a fost capturat de ucraineni

Mai multe fotografii cu deținutul a fost publicată de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Era însoțit de acest text: „Poți fi un politician pro-rus și poți lucra pentru statul agresor ani de zile. S-ar putea să fii un fugar în ultima vreme. Poți chiar să porți o uniformă militară ucraineană pentru deghizare. Dar te va ajuta să scapi de pedeapsă? În nici un caz! Lanțurile te așteaptă. Și aceiași trădători ai Ucrainei, ca și tine! Trădători pro-ruși și agenți ruși de informații, amintiți-vă că crimele voastre nu au termen de prescripție”.

Șeful SBU, Ivan Bakanov, și-a exprimat recunoștința subordonaților săi pentru „operațiunea specială periculoasă, fulgerătoare și pe mai multe niveluri” de reținere a lui Medvedchuk.

În noaptea de 13 aprilie, într-un alt mesaj video către națiune, în urma rezultatelor celei de-a 48-a zile a războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a sugerat Rusiei să-l schimbe pe Medvedchuk reținut cu soldații ucraineni capturați.

„Este foarte simbolic faptul că domnul Medvedchuk a fost reținut în Ziua Cosmonauticii. S-a ascuns timp de 48 de zile. Și în cele din urmă am decis să încerc să evadez din statul nostru. Ei bine, pentru acest „cosmonaut” – în sensul rău al cuvântului nu a funcționat – faimosul „Hai să mergem!”. Consider că este deosebit de cinic din partea lui să folosească camuflajul militar. Iată un astfel de „războinic”, aici este un astfel de „patriot”.

Ei bine, dacă Medvedchuk însuși a ales o uniformă militară, el se încadrează sub regulile timpului de război. Propun Federației Ruse să schimbe acest tip al său cu băieții și fetele noastre în captivitate rusă. Prin urmare, este important ca agențiile noastre de aplicare a legii și armata să ia în considerare și această posibilitate”.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, în seara zilei de 12 aprilie, nu a putut confirma informații despre detenția lui Viktor Medvedchuk. „Nu pot spune cât de adevărat este acest lucru. Ar fi greșit să spui ceva fără nicio confirmare. Totuși, atât de multe falsuri vin acum din Ucraina, atât de multe falsuri sunt generate profesional sau neprofesionist în Ucraina, cu ajutorul diverșilor asistenți de la agenții internaționale de PR, căci adevărul în primă instanţă ar fi greşit”.

Medvedchuk, suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale

În mai 2021, Parchetul General al Ucrainei l-a acuzat pe Viktor Medvedchuk de înaltă trădare, după care instanța l-a plasat în arest la domiciliu. Pe 27 februarie, după începerea invaziei ruse a Ucrainei, politicianul a scăpat din arest. Reprezentanții lui Medvedchuk au declarat că rămâne la Kiev. În martie, activitățile Platformei de opoziție – Pentru viață, precum și ale altor partide pro-ruse din Ucraina, au fost suspendate.

Medvedchuk este suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale. La 12 mai 2021, deputatului i s-a înmânat o suspiciune de trădare și încălcare a legilor și uzanțelor războiului (articolul 111 și articolul 438 din Codul penal) în cazul jefuirii resurselor naționale în Crimeea ocupată, dezvăluirea secretelor de stat și desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei.

În octombrie același an, Medvedchuk a fost declarat o nouă suspiciune de trădare și complicitate la terorism în așa-numitul „caz al cărbunelui” (articolul 111 și partea 1 a articolului 258-3 din Codul penal). Biroul de Investigații de Stat investighează o schemă criminală de aprovizionare cu cărbune din teritoriile ocupate temporar și asistență organizațiilor teroriste „LPR” și „DPR” de către un grup de cetățeni ucraineni. Agențiile de aplicare a legii au început să documenteze activitățile lui Medvedchuk în „cazul cărbunelui” încă din 2016.

La 27 februarie 2022, consilierul ministrului afacerilor interne Anton Gerashchenko a anunțat că Medvedchuk a scăpat din arestul la domiciliu.

Citește și: