UE va face tot posibilul ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, promite șeful CE

UE va face tot posibilul ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, promite șeful CE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a promis, miercuri, 20 aprilie, liderului ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face tot ce îi stă în puteri pentru ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia şi că agresiunea lui Putin nu va reuşi să divizeze Europa. Șeful CE se află acum la Kiev.

Promisiune făcută de Charles Michel lui Volodimir Zelenski

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi la Kiev. În inima unei Europe libere și democratice”, a scris Michel pe Twitter , împreună cu o fotografie cu el însuși pe un peron de tren, îmbrățișând-o pe Olga Stefanishyna, premierul ucrainean pentru Afaceri europene și integrare euro-atlantică, scrie Politico.eu.

Oficialul european se află în Kiev

Gestul de solidaritate a directorului Consiliului European vine după ce președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful UE pentru Afaceri externe, Josep Borrell, au călătorit și ei în capitala Ucrainei la începutul acestei luni.

„Nu sunteţi singuri, suntem cu voi şi vom face tot ce putem ca să vă susţinem şi ca Ucraina să câştige războiul”, a afirmat Charles Michel la o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski.

Liderul CE are cuvinte de laudă la adresa lui Zelenski și critici pentru Putin

Oficialul european s-a declarat „extrem de impresionat” de comanda personală a liderului ucrainean de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. Prestaţia lui Zelenski dovedeşte „curajul populaţiei ucrainene” în faţa forţelor invadatoare, a subliniat acesta.

Totodată, Michel a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin „nu va reuşi nici să distrugă suveranitatea Ucrainei, nici să divizeze UE”. Șeful CE a salutat capacitatea statelor membre ale blocului comunitar de a lua decizii împreună, în unanimitate, privind mai multe pachete de sancţiuni împotriva Federației Ruse.

„Obiectivul principal este să facem ca sancţiunile să fie dureroase pentru regimul lui Putin”, a adăugat preşedintele Consiliului European, explicând că vor fi vizate şi exporturile de petrol şi gaze rusești, aşa cum solicită Volodimir Zelenski.

Cum poate ieși Ucraina învingătoare

Totuși, Charles Michel a recunoscut că va fi „foarte greu de schimbat comportamentul Kremlinului”.

„Avem două instrumente: sprijinul pentru Ucraina şi sancţiunile. Acestea sunt instrumentele pe care trebuie să le folosim pentru a fi siguri că Ucraina câştigă războiul”, a mai spus oficialul european.

În cadrul accestei întâlniri cheie, Zelenski a subliniat că aderarea Ucrainei la UE este o prioritate la Kiev, atât pentru stat, cât şi pentru „puterea poporului”. Charles Michel a vizitat Borodianka, localitate din regiunea Kiev, unde autorităţile ucrainene afirmă că soldații ruși au masacrat civili. Oficialul de la Bruxelles a acuzat Moscova că a comis „crime de război”.

Citește și: