Ce i-a transmis Zelenski lui Marine Le Pen în preajma alegerilor prezidențiale din Franța: „Relaţia noastră s-ar putea schimba”

Ce i-a transmis Zelenski lui Marine Le Pen în preajma alegerilor prezidențiale din Franța: „Relaţia noastră s-ar putea schimba”

Cu patru zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat-o pe Marine Le Pen să-și revizuiască poziția față de Rusia și Vladimir Putin. Liderul de la Kiev vrea ca politiciana de extremă-dreapta să admită că s-a înșelat în privința Moscovei. Doar așa se poate schimba relația dintre cei doi, afirmă oficialul ucrainean.

Zelenski, mesaj pentru Marine Le Pen înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța

Volodimir Zelenski o îndeamnă pe candidata la preşedinţia Franței, Marine Le Pen, acuzată de o apropiere faţă de Rusia, să recunoască faptul că s-a înşelat în privința lui Vladimir Putin. Totodată, președintele Ucrainei speră să nu-şi piardă relaţiile cu omologul său francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care o înfruntă, duminică, 24 aprilie, pe Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

„Dacă doamna candidată înţelege că s-a înşelat (…), relaţia noastră s-ar putea schimba”, a declarat şeful statului ucrainean. Cu toate acestea, „nu sunt convins că am dreptul, azi, să influenţez ceea ce se întâmplă la voi”, a continuat Zelenski. „Vreau să spun că, evident, am relaţii cu Emmanuel Macron şi nu aş vrea să le pierd”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

Liderul de la Kiev este de partea lui Macron

Atât Zelenski, cât și criticul rus Alexei Navalnîi și-au exprimat separat sprijinul pentru președintele francez Emmanuel Macron înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică. Opozantul lui Putin a postat pe Twitter un mesaj pro-Macron, cerând cetățenilor francezi să-l voteze cu doar câteva ore înainte ca cei doi candidați la președinție să se confrunte într-o dezbatere televizată cu mize mari.

Politiciana pledează pentru „apropieri strategice între NATO şi Rusia”

Marine Le Pen a primit interzis în Ucraina în ianuarie 2017, după ce a apărat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, considerată ilegală de către comunitatea internaţională. Candidata Rassemblement de extremă-dreapta a condamnat invazia rusă a Ucrainei, însă a pledat în favoarea unei „apropieri strategice între NATO şi Rusia” după încheierea războiului din Ucraina, scrie Le Monde.

„Este în interesul Franței și Europei, dar cred că și al Statelor Unite, care nu cred că vor să vadă apariția unei uniuni chino-ruse strânse”, a spus Le Pen recent.

Politiciana a fost, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2017, primită de Vladimir Putin la Kremlin, iar partidul său continuă să plătească un împrumut de nouă milioane de euro către un creditor legat de foşti militari ruşi.

Citește și: