UE și SUA se ceartă: noua lege americană creează un dezechilibru major pentru industria auto

UE și SUA se ceartă: noua lege americană creează un dezechilibru major pentru industria auto

Un grup de producători auto a spus că majoritatea modelelor de vehicule electrice nu ar fi eligibile pentru credite fiscale din cauza cerințelor ca bateriile vehiculelor să fie provenite din SUA.

Uniunea Europeană a declarat că este „profund îngrijorată” de propunerile de credite fiscale pentru achizițiile de vehicule electrice din SUA, deoarece acestea ar fi părtinitoare împotriva producătorilor străini și ar putea încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Conform unei prevederi a facturii de 430 de miliarde de dolari pentru climă și energie, care a fost adoptată  de Senat, cumpărătorii americani de vehicule electrice cu emisii zero ar fi eligibili pentru credite fiscale în valoare de câteva mii de dolari.

Cu toate acestea, condițiile de conținut intern s-ar aplica scutirilor de taxe pentru a împinge industria de vehicule electrice de la dependența de China și pentru a stimula investițiile locale în minerale și producție pentru baterii.

Măsurile introduse trebuie să fie echitabile

„Credem că este discriminatoriu, deoarece îi discriminează pe producătorii străini în raport cu cei americani”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer. „Desigur, asta ar însemna că ar fi incompatibil cu OMC”.

Garcia Ferrer a declarat într-un briefing de presă că UE a fost de acord cu Washingtonul că aceste credite fiscale reprezintă un stimulent important pentru a stimula cererea de vehicule electrice și pentru a promova tranziția către un transport durabil și o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Dar trebuie să ne asigurăm că măsurile introduse sunt echitabile și… nediscriminatorii”, a spus ea. „Astfel, continuăm să îndemnăm Statele Unite să elimine aceste elemente discriminatorii din proiectul de lege și să se asigure că este pe deplin conformă cu OMC”.

Un grup de mari producători de automobile a declarat săptămâna trecută că majoritatea modelelor de vehicule electrice nu vor fi eligibile pentru credite fiscale din cauza cerințelor pentru bateriile vehiculelor și conținutul de minerale critice care urmează să fie obținute din S.U.A.

Etichete: