UE propune plafonarea prețului la gazul rusesc. Putin amenință că întrerupe toate livrările, dacă se ia o astfel de decizie

UE propune plafonarea prețului la gazul rusesc. Putin amenință că întrerupe toate livrările, dacă se ia o astfel de decizie

Uniunea Europeană a propus miercuri o plafonare a prețului la gazul rusesc, după ce președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe toate livrările de energie dacă va lua o astfel de măsură, crescând riscul de raționalizare în unele dintre cele mai bogate țări din lume în această iarnă.

Putin, nouă amenințare privind gazele

Escaladarea impasului ar putea duce la creșterea și mai mult a prețurilor la gazele naturale din Europa, adăugându-se la facturile deja amețitoare pe care guvernele UE le plătesc pentru a împiedica colapsul furnizorilor lor de energie și pentru a preveni ca oamenii care nu își permit facturile să înghețe în case la iarnă.

Europa a acuzat Rusia că a înarmat aprovizionarea cu energie ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia acuză aceste sancțiuni că au cauzat problemele de aprovizionare cu gaz, pe care le pune pe seama unor defecțiuni ale conductelor.

Pe măsură ce tensiunile au crescut, Putin a declarat că contractele ar putea fi rupte în cazul în care prețurile vor fi plafonate și a avertizat Occidentul că riscă să fie înghețat ca o coadă de lup dintr-un faimos basm rusesc.

Cu toate acestea, UE intenționează să meargă mai departe cu o plafonare a prețului la gazul rusesc și, de asemenea, cu o plafonare a prețului plătit pentru energia electrică produsă de generatoarele care nu funcționează cu gaz.

Reuniune de urgență a miniștrilor energiei din UE

Miniștrii energiei din UE urmează să se reunească vineri într-o reuniune de urgență.

„Vom propune o plafonare a prețului la gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă se vor impune plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va fi „înghețat” precum coada lupului dintr-un celebru basm rusesc.

„Apelurile pentru plafonarea prețului la gazul rusesc, stupide”

Tăierea livrărilor din Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și primul exportator mondial de gaze naturale, ar zgudui piețele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu prețuri și mai mari la energie.

Vorbind la un forum economic din orașul rusesc Vladivostok, situat în Pacific, Putin a declarat că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt „stupide” și ar duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

Grupul G7 a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7.