Ucrainenii pleacă masiv din țară. Peste un milion de oameni au fugit din calea războiului

Ucrainenii pleacă masiv din țară. Peste un milion de oameni au fugit din calea războiului

De la începutul invaziei ruse, în urmă cu o săptămână, peste un milion de ucraineni au fugit din calea războiului, ajungând în țările vecine, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. „În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine“, spune acesta. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ucrainenii pleacă masiv din țară

UPDATE: Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a confirmat aseară că peste un milion de ucraineni și-au părăsit casele

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a confirmat aseară că peste un milion de ucraineni și-au părăsit casele de la începutul invaziei în Ucraina. Majoritatea ucrainenilor și-au căutat refugiu în țările vecine, cei mai mulți dintre ei ajungând în Polonia, Ungaria, Moldova și Slovacia.

Polonia – 505.582;
Ungaria – 139.686;
Moldova – 97.827;
Slovacia – 72.200;
România – 51.261;
Rusia – 47.800;
Belarus – 357.

Alte 88.147 de persoane au fugit din calea invaziei în alte state europene, a anunțat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Peste un milion de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului în urmă cu o săptămână, a anunțat joi Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

„În doar șapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiați din Ucraina către țările vecine“, a scris Grandi pe Twitter.

„Pentru alte milioane de oameni din Ucraina, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistența umanitară să poată ajunge și să salveze vieți“, a pledat el.

În zilele următoare, Filippo Grandi intenționează să viziteze România, Moldova și Polonia – trei țări care găzduiesc pe teritoriul lor un număr impresionant de refugiați ucraineni.

Miercuri, Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei“. În total, 141 de țări au susținut rezoluția, cinci au votat împotrivă și 35 s-au abținut.

Citește și: Ajutor pentru refugiații din Ucraina. Numere de telefon, firme și informații utile

Peste un milion de oameni au fugit din calea războiului

Pe teren, forțele ruse continuă înaintarea, cucerind, printre altele, un mare oraș din sudul țării – Herson. Informația a fost validată și de Moscova și de Ucraina.

Miercuri, parașutiștii ruși au aterizat la Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, care a fost supus bombardamentelor timp de câteva zile.

Numărul persoanelor ucrainene care fug din Ucraina, din calea invaziei ruse, a depășit un milion miercuri, cel mai rapid exod de refugiați din acest secol, a spus ONU. Evacuarea în masă a putut fi observată în Harkov, unde locuitorii, disperați să scape de obuze și bombe căzute, s-au îmbulzit în gara orașului și au început să se urce pe trenuri, neștiind încotro se vor îndrepta acestea.

Citește și: