Ucraina își scanează 3D artefactele, înainte de a fi distruse de ruși: cum își păstrează patrimoniul cultural

Ucraina își scanează 3D artefactele, înainte de a fi distruse de ruși: cum își păstrează patrimoniul cultural

Oamenii din Ucraina folosesc tehnologia 3D pentru a păstra siturile de patrimoniu cultural, înainte de a risca să fie distruse de ruși.

Este o utilizare sumbră a tehnologiei, realizând copii de rezervă digitale ale statuilor și ale altor artefacte publice importante care ar putea fi transformate în curând în mormane de moloz.

Proiectul, numit Backup Ukraine, a fost organizat de aplicația Polycam, care a colaborat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Vice Media Group, Blue Shield Danmark, Heritage Emergency Rescue Initiative a Ucrainei și Muzeul Național de Istorie a Ucrainei.

Oamenii din Ucraina folosesc tehnologia 3D pentru a-și păstra istoria

„Distrugerea moștenirii culturale a unei țări este cel mai rapid mod de a le șterge identitatea națională”, se arată pe site-ul web al proiectului. „În lumina falsei negări de către Rusia a suveranității ucrainene și a identității naționale unice, luăm extrem de în serios distrugerea istoriei țării”.

Scopul este de a scana aproape orice are valoare culturală. Compania caută activ voluntari care să-și poată folosi smartphone-urile și aplicația Polycam – acum gratuit de utilizat în Ucraina – pentru a transforma, practic, orice în reconstrucții tridimensionale.

„Vrem să punem această nouă tehnologie în mâinile cetățenilor Ucrainei, astfel încât aceștia să poată capta orice și tot ceea ce consideră ei semnificativ din punct de vedere cultural, pentru a păstra pentru totdeauna în 3D”, se arată pe site-ul web.

Polycam a fost de acord să ofere găzduire pentru toate scanările pentru cel puțin următorii cinci ani, care pot fi vizualizate aici. Până acum, cetățenii locali au scanat o varietate de obiecte, de la tancuri rusești până la simple turnuri de bloc Jenga.

Având în vedere pericolele evidente ale mersului pe străzile Ucrainei în acest moment, compania sfătuiește participanții să „fie în siguranță tot timpul!”, adăugând un avertisment: „Respectați staționarea și nu încercați captarea momentelor în zonele de conflict imediat”.

Invazia creează o stare deprimantă, dar cel puțin rezidenții găsesc modalități inovatoare de a-și păstra istoria comună, chiar dacă doar ca reprezentări digitale trecătoare a ceea ce a fost odată.

Citește și: