05 apr. 2022 | 22:24

Care ar fi motivul real al războiului Rusia-Ucraina. 1 trilion de dolari e în joc, precum și numele Chinei

Politică
Care ar fi motivul real al războiului Rusia-Ucraina. 1 trilion de dolari e în joc, precum și numele Chinei
„Ucraina prezenta interes deosebit pentru China” - Onela Mikal

Încă din primele zile ale conflictului, mulți analiști și-au pus întrebarea care ar fi motivul real din spatele acestui război devastator din Ucraina. Publicația „The Diplomat” a făcut o analiză asupra conflictului, spunând că, în timp ce multe țări ar dori să facă parte din traseul „Drumului Mătăsii”, China are un interes strategic în Ucraina. Una din concluziile publicației este că totul s-ar rezuma la fabuloasa sumă de 1 trilion de dolari. Analiza realizată de publicația amintită datează din 2016, și se pare că ar avea un sâmbure de adevăr.

Analiza „The Diplomat” asupra intereselor Chinei în Ucraina

Materialul publicat în 2016, și intitulat „De ce China este interesată de Ucraina”, încerca la vremea respecitvă să scoată în evidență anumite aspecte destul de neclare cu privire la relațiile dintre cele două state și care este, de fapt, interesul major.

China este un actor global care își stabilește prioritățile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, scrie „The Diplomat”. Viziunea strategică a țării este reflectată în inițiativa „O centură, un drum” (OBOR), anunțată în 2013 de președintele chinez Xi Jinping. În presa de atunci, OBOR era adesea denumit „Drumul Mătăsii”.

Conform celor relatate de publicația amintită, se pare că statul chinez  a alocat deja sume uriașe pentru OBOR prin mecanismele Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură. Sumele se ridicau în 2016, la 100 de miliarde de dolari. Alte demersuri au fost făcute prin intermendiul Fondului pentru „Drumul Mătăsii”, sumele alocate în acest caz fiind de 40 de miliarde de dolari.

„Dacă se adaugă investițiile private, investiția totală ar putea ajunge cu ușurință la 1.000 de miliarde de dolari. Inițiativa este încă în curs de clarificare, dar este deja evident că multe țări asiatice și europene sunt dornice să fie incluse în Drumul Mătăsii.

Pentru China, în calitate de putere globală, prezența sa în cât mai multe țări este un instrument prin care își poate exercita o influență discretă (făcând țările dependente de rutele comerciale și de economia chineză).”, spunea în 2016 The Diplomat.

Citește și: SUA l-a dat de gol pe Vladimir Putin. Care e realul scop al războiului Rusia – Ucraina

Onela Mikal: „Ucraina prezenta interes deosebit pentru China”

În aceeași analiză, profesorul Onela Mikal, semnatara articolului, spune că interesul Chinei este determinat de mai mulți factori-cheie. Acești factori includ locația geografică a Ucrainei și potențialul acesteia de a deveni un important nod de tranzit în cadrul OBOR, pe lângă acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre Ucraina și UE, precum și industria agricolă ucraineană. Aceeași jurnalistă amintea la acel moment că guvernul chinez și cel ucrainean, în 2013, semnau mai multe acorduri economice, menite să ocolească prietenul strategic Rusia, după cum searată în articol.

„(..) în decembrie 2013, în timpul vizitei fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în China, au fost semnate o serie de acorduri, printre care un memorandum privind construcția unui nou terminal de mare adâncime în Crimeea și reconstrucția terminalului de pescuit maritim din Sevastopol.

Crimeea urma să devină un mare centru de tranzit, iar China era pregătită să investească 13 miliarde de dolari. Anexarea Crimeei de către Rusia a pus capăt acestor planuri, dar ele ar putea reapărea în sudul Ucrainei, mai exact în oblasturile Odesa și Mikolaiv, care se bucură de acces la Marea Neagră.”, scria Onela Mikal pentru „The Diplomat”.

Ucraina un potențialul de nod de tranzit

Analiza merge mai departe, spunând că un alt factor care stă la baza interesului Chinei pentru Ucraina este potențialul de nod de tranzit al acesteia. În special, acest lucru are o semnificație strategică pentru viitorul trenurilor de marfă din Europa către China și înapoi.

„La sfârșitul lunii ianuarie 2016, China și-a acordat sprijinul oficial pentru un tren de marfă din Ucraina către Kazahstan și China, ocolind Rusia. Trenul pleacă din portul Illichivsk de la Marea Neagră, în apropiere de Odesa, cu destinația Georgia, Azebaidjan, Kazahstan și, în cele din urmă, China.

Acesta include feriboturi care traversează Marea Neagră și Marea Caspică (porturile Illichivsk-Batumi și Alat-Aktau) și face parte din ruta de transport internațional Trans-Caspică. Întregul traseu până în China are 5 475 km. Prima cursă de probă a plecat din Ucraina la 15 ianuarie anul acesta și în 15 zile a ajuns la granița dintre Kazahstan și China. Specialiștii recunosc că va fi posibilă reducerea timpului de livrare la nouă-zece zile.”, arăta analiza publicației.

China a propus implicarea sa în furnizarea de produse agricole

În 2015, Ucraina a depășit SUA ca furnizor numărul unu de porumb pentru China. În mod tradițional puternic dependentă de produsele agricole americane, China își reduce această dependență cu ajutorul produselor agricole ucrainene.

În 2012, Ucraina și China au semnat un contract în valoare de 28 de miliarde de dolari în baza căruia Ucraina urma să furnizeze produse agricole Chinei în schimbul achiziționării de îngrășăminte și echipamente agricole chinezești.

În 2015, China a devenit cel mai mare importator de produse agricole ucrainene. În nouă luni din 2015, exporturile ucrainene de cereale către China au crescut de 6,6 ori, potrivit informațiilor furnizate de ambasada Ucrainei în China. În același an, China a acordat acces pe piață pentru 18 producători ucraineni de produse lactate.

Compania chineză Noble Agri, deținută integral de China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation, deține două active în Ucraina. Primul este situat în Mariupol. Este un complex de procesare a semințelor de floarea-soarelui cu o capacitate zilnică de zdrobire de 1.500 de tone și o capacitate de depozitare de 180.000 de tone.

China concurează pe piața globală cu companii  americane

Cea de-a doua instalație este un terminal portuar de cereale construit în Mikolaiv, care se mândrește cu o capacitate de transbordare de 2,5 milioane de tone pe an și o capacitate de depozitare de 125.000 de tone. Ucraina este singura țară europeană în care Noble Agri este prezentă și concurează cu mari companii americane precum Cargill, Monsanto și Bunge.

În plus, Noble Agri se aproviziona cu mărfuri în vrac din regiuni cu costuri reduse și le livrează pe piețele cu cerere în creștere mare, în special în Asia și Orientul Mijlociu. Era principalul furnizor de porumb și făină de soia din Arabia Saudită. Prin urmare, pe lângă asigurarea de produse agricole pentru China, Noble Agri concurează pe piața globală și cu alte companii, în principal americane.

„China are un interes strategic în Ucraina”

Concluzia trasă de Olena Mikal este că, într-adevăr, „China are un interes strategic în Ucraina. Acest interes se bazează pe o perspectivă pe termen lung care vede Ucraina ca pe o legătură cheie cu Europa”. Pe măsură ce China își urmărește marea strategie pentru Eurasia, Ucraina este pregătită să fie un beneficiar major, își încheie analiza Olena Mikal, profesor asistent de științe politice la Universitatea Națională Kiev-Mohila Academy.

Principalele domenii de expertiză ale Olenei Mikal sunt politica externă a Ucrainei, relațiile bilaterale ale Ucrainei cu țările din Asia de Est. Și-a obținut doctoratul la Universitatea Waseda din Tokyo.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro