Ucraina folosește tehnologia de recunoaștere facială Clearview AI: la ce-i ajută în război

Ucraina folosește tehnologia de recunoaștere facială Clearview AI: la ce-i ajută în război

Ucraina folosește acum tehnologia de recunoaștere facială Clearview AI în scopuri precum identificarea soldaților ruși, a susținut Hoan Ton-That, CEO-ul companiei care a creat tehnologia.

Hoan Ton-That a declarat pentru Reuters că Ministerului Apărării al Ucrainei i-a fost oferit acces gratuit la sistemul său, în urma invaziei Rusiei. Potrivit raportului, Clearview a sugerat că Ucraina ar putea folosi tehnologia pentru a reuni refugiații cu membrii familiei, pentru a combate dezinformarea, pentru a evalua la punctele de control dacă cineva este o persoană de interes și pentru a identifica mai ușor cadavrele. Compania nu și-a oferit tehnologia Rusiei.

Ucraina folosește Clearview AI în război

Totuși, nu este foarte clar pentru ce folosește Ucraina sistemul cu exactitate, a spus Ton-That, menționând, în același timp, că nu ar trebui să fie utilizat ca unic mijloc de identificare. El și consilierul Clearview Lee Wolosky au susținut că alte agenții guvernamentale ucrainene intenționează să înceapă să folosească tehnologia în zilele următoare.

Ton-That a spus că Clearview are acces la peste două miliarde de fotografii de la VKontakte, serviciul rus de socializare, și la peste zece miliarde de imagini în baza de date.

Tehnologia controversată a Clearview a fost criticată din mai multe părți în ultimii ani. Luna aceasta, Italia a amendat compania cu 20 de milioane de euro (27,9 milioane de dolari) și i-a ordonat să șteargă imaginile cetățenilor italieni. Marea Britanie a amendat provizoriu Clearview cu 17 milioane de lire sterline (22,6 milioane de dolari) în noiembrie, pentru încălcarea legilor privind protecția datelor.

De asemenea, Canada, Australia și Franța se numără printre țările care i-au cerut Clearview să ștergă imaginile rezidenților și cetățenilor săi. Mai mult, se confruntă cu procese de confidențialitate în SUA, unde parlamentarii au îndemnat agențiile federale să nu mai folosească tehnologia. Meta, Google, Venmo, Twitter și alte platforme au cerut Clearview să nu mai sustragă imagini de aici.