Ucigașul pădurarului Liviu Pop, condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare. Decizia este definitivă

Ucigașul pădurarului Liviu Pop, condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare. Decizia este definitivă

Bărbatul acuzat că, în octombrie 2019, l-a ucis pe Liviu Pop, pădurarul din Maramureș care îl prinsese la furat lemne, a fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare. Decizia instanței de judecată din Cluj-Napoca este definitivă. Inculpatul, al cărui nume nu a fost făcut public, l-a împușcat mortal pe tânărul de 37 de ani, angajat al Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, după ce l-a prins în fapt.

Criminalul lui Liviu Pop a primit 17 ani și 4 luni de închisoare

S-a făcut dreptate pentru pădurarul Liviu Pop, omorât în 2019 cu propria lui armă de un individ prins la furat lemne. Cazul a șocat România, la acea vreme organizându-se proteste, petiții și manifestări de solidaritate cu familia victimei.

Făptașul, prins de oamenii legii la aproape un an după comiterea crimei (în august 2020), a fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare, pentru uciderea unui funcționar care-și îndeplinea atribuțiile de serviciu, tâlhărie calificată și folosirea fără drept a unei arme.

Pădurarul a fost împușcat cu propria armă de vânătoare

Pădurarul Liviu Pop avea 37 de ani când a fost găsit împușcat cu propria armă de vânătoare, în pădurea de care avea grijă. Potrivit anchetatorilor, acesta a primit un telefon prin care era anunțat că are loc un furt de lemne pe domeniul silvic din aria lui. Bărbatul și-a dus fetița la rude și a plecat în pădurea Rogozului, în căutarea hoților.

Trupul bărbatului a fost găsit într-o râpă

În primă fază, Pop și-a anunțat superiorul, apoi i-a trimis soției un mesaj în care scria că „l-am prins pe unul”, fiind ultima dată când familia a mai știut ceva de el. Ulterior, trupul pădurarului maramureșean a fost găsit într-o râpă, cu plăgi împușcate și numeroase urme de agresiune pe corp.

Ce a scris presa străină despre acest caz

Cazul lui Liviu Pop a ajuns în presa străină, BBC relatând despre sfârșitul său tragic. Toată lumea știe că, în ultimii ani, au fost mai multe cazuri de pădurari agresați sau chiar executați de către cei care fac tăieri ilegale în pădurile României. Tânărul era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.

„Există o teamă considerabilă cu privire la nivelul de violență pe care hoții de lemne sunt dispuși să-l facă pentru a defrișa pădurile”, a punctat presa britanică.

Jurnaliștii BBC au relatat că pădurile țării noastre sunt tăiate „într-un ritm alarmant”, citând un raport al organizației Greenpeace România, care estimează că, în fiecare oră, au loc defrișări masive (trei hectare de pădure), fie din cauza vârstei, fie din cauza acțiunilor legale și ilegale.

Citește și: