Uber, în mijlocul unui scandal global: cum a încălcat legea, a influențat politicieni și a încurajat violența

Uber, în mijlocul unui scandal global: cum a încălcat legea, a influențat politicieni și a încurajat violența

Aflat momentan într-un stadiu incipient, cel mai recent scandal în care este implicat Uber pleacă de la peste 124.000 de documente confidențiale care au ajuns în mâna jurnaliștilor de la The Guardian.

Intitulat The Uber Files, noul scandal detaliat de jurnaliștii The Guardian dezvăluie detaliile unei serii stufoase de practici ilegale și tentative de lobby pe lângă personalități importante din politica mondială. Joe Biden, Olaf Scholz sau George Osborne sunt doar câteva dintre numele incluse pe lista oamenilor care au avut la un moment dat legături interpretabile cu gigantul din domeniul ride sharing.

Emmanuel Macron, pe vremea când a fost ministrul Economiei în Franța, a facilitat eforturile Uber de a face lobby pe lângă autoritățile franceze. A asigurat accesul nestingherit oamenilor din Uber la echipa sa din administrația țării.

Uber – ”Violența garantează succes”

Întregul scandal ale cărui detalii vor face valuri în următoarele săptămâni face referire la o perioadă de cinci ani din istoria companiei, pe vremea când aceasta încă mai era condusă de co-fondatorul ei, Travis Kalanick.

Practic, după cum a afirmat și un purtător de cuvânt din partea Uber, aceste documente atrag atenția asupra unei perioade din istoria gigantului care nu mai este reprezentativă pentru ce se întâmplă acum în companie. ”Nu vom găsi scuze pentru comportamentul din trecut”, au insistat oficialii celui mai important jucător la nivel global din piața alternativelor la Taxi. În același timp, este important de reținut că Uber nu a negat valoarea de adevăr a documentelor ajunse online.

Vizavi de practici pe care nu credeai să le vezi asociate vreodată cu o firmă de tech, printre documente există mesaje ale CEO-ului de la acea vreme prin care a încurajat desfășurarea de proteste în Franța organizate de șoferii de Uber din această țară. ”Violența garantează succes”, a insistat Kalanick. ”Suntem al naibii de ilegali”, a insistat atunci unul dintre directorii companiei.

Ca pachetul să fie complet, practicile Uber erau atât de ilegale la acea vreme, încât angajații erau pregătiți în orice moment ca autoritățile să le ia birourile cu asalt. Din acest motiv, aveau integrat un mecanism de tip ”kill switch”, prin intermediul căruia, la apăsarea unui buton, puteau șterge toate fișierele care ar fi putut contribui la acuzarea companiei.

În orice caz, dezvăluirile din The Uber Files sunt destul de șocante și nu este exclus ca acestea să ducă la încheierea bruscă a carierei unor politicieni.