Turismul nu mai e ce-a fost. Această țară a detronat tot și a ajuns numărul unu în preferințele europenilor

Turismul nu mai e ce-a fost. Această țară a detronat tot și a ajuns numărul unu în preferințele europenilor

În general, europenii erau obișnuiți să aleagă destinații cât mai exotice și îndepărtate pentru vacanțele lor, sau optau cel puțin pentru plaja de pe continent, la fiecare început de an. Acum, însă, francezii parcă i-au cucerit, iar Franța a ajuns destinația numărul unu, în ochii europenilor.

Francezii au reușit să detroneze Spania și s-a clasat pe primul loc în clasamentul preferințelor europenilor, în materie de turism, în prima parte a anului 2022.

Ierarhia celor mai adorate și râvnite destinații este completată de Germania, Grecia, Croația, Portugalia, Turcia, Marea Britanie și Austria.

Un exemplu pentru noi

Dacă Franța reușește să performeze în turism, nu este, din păcate, și cazul țării noastre. România se situează în partea a doua a clasamentului, fiind printre ultimele opțiuni ale europenilor, când aceștia își doresc să călătorească. Suntem detronați, și anul acesta, de vecinii bulgari, ce reușesc, cu litoralul lor mult mai bine pus la punct, să atragă mai mulți turiști. Totuși, un aspect pozitiv este acela că depășim Țările Baltice, dar și Serbia.

În ansamblu, anul 2022 se anunță unul bun pentru sectorul turistic, existând, totuși riscuri din cauza actualei crize din Ucraina, dar și a pandemiei, care încă nu a fost complet eliminată.

Se pare că aproximativ două treimi (61%) dintre europeni intenționează să călătorească în prima jumătate a anului.

Au fost vremuri deosebit de dificile pentru industria turistică, în ultimii doi ani, spun specialiștii, care speră ca anul 2022 să aducă o revenire puternică a afacerilor în domeniu.

“Zeci de mii de zboruri comerciale din întreaga Europă au fost anulate în perioada Crăciunului, din cauza lipsei de personal. Deși nu la fel de grave ca atunci când pandemia s-a instalat inițial în 2020, pierderile companiilor aeriene s-au ridicat la 18,5 miliarde de euro în 2021, reprezentând o scădere uluitoare de 1,4-1,5 miliarde de pasageri raporat la 2019”, arată datele European Travel Commission (ETC).