20 iun. 2022 | 17:45

Turismul în România, scump și prost? Dacă vrei la Mamaia pe bani puțini, du-te în aprilie, nu în august

ACTUALITATE
Turismul în România, scump și prost? Dacă vrei la Mamaia pe bani puțini, du-te în aprilie, nu în august

Cum e să fii turist în România? La această întrebare, mulți dintre noi am răspunde: scump și prost. Servicii de o calitate îndoielnică, la prețuri exagerat de mari. Doar că nu toată lumea este de acord, unii consideră prețurile a fi corecte.

Adesea, un sejur în nordul litoralului românesc costă poate mai mult decât unul în Tunisia sau Spania, în aceeași perioadă. Ce găsim pe litoral, mai ales în zona de sud, știm cu toții. Faleze care se prăbușesc, hoteluri nerenovate de pe vremea comunismului iar zonele în care s-a investit recent, trebuie să recunoaștem că tarifele nu se adresează nici măcar clasei de mijloc.

Cu toate acestea, unii nu văd nicio problemă între calitatea de care beneficiază turiștii și prețul pe care-l plătesc, fie pe cazare, fie pe mâncare fie pe ceea ce văd în jurul lor, la fiecare pas, prin stațiuni!

O astfel de opinie aparține, de exemplu, prestigiosului om de afaceri Dragoş Anastasiu. Acesta recunoaște că paradigma românească e să asimilezi conceptul de turism intern cu sintagma „scump și prost”, dar nu i se pare deloc corect acest lucru.

Desigur că există și astfel de situații, dar per ansamblu nu se pune problema de prețuri artificiale, ci despre raportul dintre cerere și ofertă.

Dacă vrei prețuri mici pe litoral, nu te duce în sezon. Du-te în aprilie, e simplu!

Turismul românesc are… trăim într-o paradigmă de scump şi prost, ceea ce nu este corect în integralitate. Sigur că avem zone şi aşa. Mamaia şi litoralul mi se par că sunt scumpe câteodată. La weekend, în august, dar aşa e cererea. Dacă vrem Mamaia în aprilie sau în mai, e foarte ieftin, e mult mai ieftin decât în Bulgaria. Ideea este că toată lumea se uită la weekend şi în august. (…)

Chestia cu preţurile, dacă e cerere şi se plătesc preţurile respective, astea sunt preţurile corecte. Ne place nu ne place, nu suntem obligaţi să facem. Toată lumea la weekend, în august să se ducă la mare, la fel cum e Revelionul în Poiana Braşov sau la Sinaia sau Predeal.

Dar astea sunt nişte ştampile puse şi care nu sunt corecte pentru toate anotimpurile şi pentru toate staţiunile. Trebuie să luptăm cu ele, în sensul să dovedim că avem şi altceva, şi avem altceva”, a declarat Dragoş Anastasiu duminică, la Prima Tv.