Cât costă un plin la mașină în Grecia, dar și o bere. Cum faci economie la bani dacă mergi în vacanță

Cât costă un plin la mașină în Grecia, dar și o bere. Cum faci economie la bani dacă mergi în vacanță
Cum faci economie la bani dacă mergi în vacanță în Grecia în 2022

Grecia eset țara cu cele mai frumoase insule. Are o istorie de mii de ani, și o tradiție culinară variată și bogată. Aici poți face drumeții uimitoare, să vizitezi mănăstiri străvechi. Cu alte cuvinte, Grecia este una dintre cele mai populare destinații din lume. Dar, anul 2022 aduce, din păcate, și în statul elen scumpiri de prețuri. Este important, mai ales acum, să știm ce buget ne trebuie pentru o vacanță de vis pe insulele elene. În cele ce urmează încercăm să aflăm împreună cât costă un plin la mașină în Grecia, dar și o bere. În același timp încercăm să vedem cum faci economie la bani dacă mergi în vacanță în Grecia.

Cât costă un plin la mașină în Grecia, dar și o bere

Dacă în anii trecuți vacanțele în Grecia erau, relativ, mai ieftine, anul 2022 aduce și aici modificări de prețuri. Majoritatea agențiilor și-au actualizat ofertele, iar astăzi cei mai mulți oameni nu se gândesc la ea ca fiind una ieftină. Dacă menționați Grecia, cei mai mulți își imaginează casele albe și albastre de pe stâncile din Santorini, hoteluri de tip boutique, cine de lux, o viață de noapte de tip „go-go” și croaziere de explorare a insulelor.

Grecia este o destinație foarte accesibilă, asta dacă ști cum să-ți planifici bugetul. Cea mai scumpă destinație, deloc ieftină, este Atena. Aici cluburile percep taxe de intrare de aproximativ 20 euro. La Akropolis este cam 25 euro intrarea pentru a te plimba. Sigur, tavernele sunt destul de ieftine, dar odată ce treci de la hostelurile pentru rucsaci și tavernele low-end, Grecia este astăzi mai scumpă.

Conform noilor estimări, prețurile au crescut cu cel puțin 15 procente față de anul trecut, iar asta se vede în mai toate zonele de interes turistic deja arhi-cunoscute. Dacă ar fi să facem un calcul minim, conform noilor date, vom vedea că, de exemplu, o bere a ajuns să coste între 3 și 5 euro, ceea ce este mult față de anul trecut.

Recomandăm să vă alimentați din Bulgaria

Dacă ne referim la costurile carburanților, aici lucrurile se complică puțin. Inclusiv Grecia este sub efectele crizei generate de stiuația geo-politică ca urmare a conflictului ruso-ucrainean. Datele arată o creștere majoră la prețul pe litrul de carburant, cu peste 2,2 euro pe litru.

Recomandarea ar fi să alimentați în Bulgaria, aici prețul la carburanți fiind relativ mai mic decât cel din România, și chiar cel din Grecia. În Bulgaria benzina este 3,32 leva/litru, adică 8,39 lei, iar motorina 3,40 leva/litru, asta însemnând aproximativ 8,59 lei.

Cum faci economie la bani dacă mergi în vacanță în Grecia în 2022

Grecia este una dintre cele mai frumoase destinații din Europa, cu insule pitorești, mâncare delicioasă, mii de ani de istorie și oameni minunați. Puteți călători în Grecia pentru o fracțiune din ceea ce ați cheltui în Europa de Vest, acesta fiind doar unul dintre multele motive pentru care îmi place să vizitez Grecia.

Dacă vă plimbați cu rucsacul în spate prin Grecia, vă sugerăm un buget de 40-60 de euro pe zi. Aceasta presupune că stați într-un hostel, mâncați mâncare ieftină, vă gătiți o parte din mese, faceți doar activități gratuite, cum ar fi drumeții și relaxare pe plajă, vă limitați consumul de alcool și folosiți transportul local pentru a vă deplasa.

Dacă vizitați insulele grecești sau călătoriți în timpul sezonului de vârf, așteptați-vă să cheltuiți pe o sumă mai mare de atât. Dacă plănuiți să beți, adăugați între 5 și 15 euro pe zi la bugetul dumneavoastră.

Cu buget mediu puteți vizita câteva muzee

Cu un buget mediu de 100-130 euro pe zi, puteți vizita câteva muzee și ruine. Puteți sta într-o cameră de pensiune privată sau Airbnb, puteți mânca mai mult în oraș. Vă puteți bucura de câteva băuturi, puteți lua ocazional un taxi și puteți închiria o bicicletă sau un scuter pentru a vă deplasa.

Dacă vă păstrați băutura și activitățile costisitoare la un nivel scăzut, puteți face cu ușurință acest lucru mai aproape de 100 de euro pe zi. Pe de altă parte, dacă stați pe una dintre cele mai scumpe insule, cum ar fi Mykonos sau Santorini, așteptați-vă să cheltuiți mai aproape de 150-180 de euro.

Dacă ai buget de lux poți face orice vrei

Cu un buget de lux de 235 de euro sau mai mult pe zi, puteți sta la un hotel. Puteți mânca oriunde doriți, bea cât doriți. Veți putea face excursii plătite și activități mai scumpe. Cu acest buget puteți închiria o mașină pentru a vă deplasa dintr-un loc în altu.  Așteptați-vă să plătiți cu până la 50 de euro sau mai mult pe zi pe insule.

Ghid turistic Grecia. Sfaturi pentru economisirea banilor

Grecia este accesibilă. Desigur, insule precum Santorini și Mykonos sunt scumpe, dar, în mare parte, dacă vă păstrați localitatea, nu veți cheltui prea mulți bani aici. Iată modalitățile preferate de mulți turiști de a economisi bani atunci când călătoriți în Grecia:

Folosiți regula salatei grecești

Dacă prețuș pâinii este de 0,50 de euro sau o salată grecească este mai mică de 7 de euro , restaurantul este ieftin. Dacă costul este în jur de 1 euro și o salată este 7-8,50 euro, prețurile sunt medii. Mai mult de atât și localul este scump. Folosiți această regulă pentru a vă da seama cum să mâncați la restaurante ieftine.

Mâncați super ieftin

Gyros și alte gustări de pe stradă costă doar câțiva euro și te pot sătura cu 10 euro pe zi dacă ai un buget restrâns.

Închiriază un moped

Este mai ieftin decât o mașină și o modalitate distractivă de a vedea diversele orașe, mai ales pe insule. De obicei, puteți închiria o motoretă pentru aproximativ 15 euro pe zi. Doar conduceți cu atenție, deoarece șoferii greci tind să fie agresivi.

Ieșiți de pe cărările bătătorite

Grecia este o țară ieftină și chiar mai ieftină atunci când vă îndepărtați de insulele turistice sau de destinațiile populare. Ieșiți din calea bătătorită și, de obicei, veți vedea că prețurile scad cu 30% sau mai mult.

Rezervați feriboturile pentru o noapte

Feriboturile inter-insulare din Grecia pot deveni scumpe dacă vizitați multe insule. Luând feriboturile de noapte puteți economisi până la jumătate din prețul normal. În plus, economisiți o noapte de cazare. În plus, dacă rezervați feriboturile cu aproximativ două luni înainte, puteți economisi până la 25% din costul biletului.

Obțineți un abonament pentru feribot

Eurail are un abonament pentru feribot care are opțiuni de 4 și 6 călătorii. Singura atenționare este că puteți lua doar feriboturile Blue Star și Hellenic Seaways. Acestea tind să fie feriboturile mai mari și mai lente și, în funcție de insule, s-ar putea să fie nevoie să vă conectați undeva.

Va trebui să cercetați rutele în avans pentru a vedea dacă merită acest abonament. De preferat sunt rutele pe FerryHopper pentru a vedea dacă vă convine. Puteți achiziționa abonamentul pe Eurail pentru rezidenți din afara UE, sau Interrail, pentru rezidenți UE.

Luați transportul public

Autobuzele, deși uneori circulă cu orare nepotrivite, sunt cel mai bun mod de a vă deplasa în Grecia. Taxiurile sunt foarte scumpe, așa că reduceți la minimum utilizarea lor ori de câte ori puteți și rămâneți cu autobuzele.

Vizitați în afara sezonului

Iulie și august sunt cele mai scumpe luni, așa că treceți peste mijlocul verii dacă aveți un buget limitat. Prețurile vor fi semnificativ mai ieftine.

Stați la un localnic

Couchsurfing este o modalitate excelentă de a obține un loc de cazare gratuit și de a cunoaște localnici. Există extrem de multe gazde în toată țara și este modul preferat de a cunoaște adevărata Grecie.

Cumpărați vin de la magazin

Puteți cumpăra o sticlă de vin grozavă pentru aproximativ 4 euro la magazin. Este mult mai ieftin decât să bei la bar.

Aveți un card ISIC

Pentru a economisi la costul de intrare la muzee și alte atracții turistice, asigurați-vă că prezentați un card de student valabil. ISIC este de obicei acceptat în locurile în care nu este acceptată o legitimație de student străin.

Mergeți la muzee în zilele în care acestea au intrare gratuită

Majoritatea muzeelor au unele zile în care intrarea este gratuită. Verificați site-ul web al Odysseus Culture pentru detalii, deoarece acestea variază de la un muzeu la altul.

Obțineți bilete combinate

Atracțiile istorice din Grecia au adesea prețuri astfel încât este întotdeauna o afacere mai bună să cumpărați un bilet combinat. Dacă siturile la care mergeți oferă unul, cumpărați-l. Vă va economisi bani.

Folosiți puncte dacă puteți

Dacă sunteți un împătimit de călătorie și aveți puncte care pot fi folosite pentru bani, folosirea lor pentru a rezerva cazare va fi mai bună dacă stați la proprietăți mai ieftine, orice mai puțin de 100 euro. Pentru doar câteva mii de puncte pe noapte, puteți economisi ceva bani.

Închiriați o mașină

Închirierea de mașini poate fi incredibil de ieftină în Grecia. Prețurile încep de la doar 20 euro pe zi, atunci când sunt rezervate în avans. Șoferii trebuie să aibă cel puțin 21 de ani și să aibă permisul de conducere de un an. De asemenea, este necesar un permis de conducere internațional.

Aduceți o sticlă de apă

Apa de la robinet aici este în general sigură de băut, așa că aduceți o sticlă de apă reutilizabilă pentru a economisi bani și a reduce utilizarea plasticului. LifeStraw este marca bună de go-to, deoarece sticlele lor au filtre încorporate pentru a vă asigura că apa este întotdeauna curată și sigură. LE puteți găsi în magazine la prețuri extrem de mici.