14 nov. 2022 | 16:55

Turcia dă vina pe militanții kurzi pentru atacul cu bombă. PKK neagă implicarea

ULTIMA ORĂ
Turcia dă vina pe militanții kurzi pentru atacul cu bombă. PKK neagă implicarea

Gruparea kurdă PKK neagă implicarea în organizarea atacului terorist de la Istanbul, în urma căruia au murit șase oameni. Reacția survine după ce autoritățile din Turcia au anunțat că o femeie pe care au arestat-o ar fi recunoscut la interogatoriu că a fost antrenată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan și că a primit comanda din Siria. Peste 80 de persoane au fost rănite în explozia de pe strada Istiklal.

Turcia lansează acuzații grave

Turcia susține că femeia reținută ar fi recunoscut la interogatoriu că a fost antrenată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan și că a primit comanda de lansare a atacului din Siria. Ahlam Albashir ar fi fost instruită ca ofițer special de informații de către organizația teroristă PKK/PYD/YPG și ar fi intrat ilegal în Turcia prin Afrin-Idlib. Dar PKK afirmă că nu ar comite astfel de acte criminale: „Este incontestabil pentru noi să țintim civili în orice fel”.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat, luni, că atacatorul a fost arestat: „Cu puțin timp în urmă, persoana care a plasat bomba a fost reținută de echipele Departamentului de Poliție din Istanbul. Conform constatărilor noastre, organizația teroristă PKK este responsabilă”, a adăugat el, referindu-se la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și, prin extensie, filiala sa din Siria, Partidul Uniunii Democrate (PYD).

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 81 au fost rănite în urma bombardamentului. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că explozia a fost un „atac josnic”, care „miroase a terorism”.

Ce s-a întâmplat în explozia de pe strada Istiklal

Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale au arătat mai multe persoane trântite la pământ de suflul exploziei. Imaginile au surprins momentul în care o ambulanță și poliția au sosit la fața locului. Rapoartele presei locale au indicat faptul că atacul a avut loc la ora 16:20 (13:30 GMT).

„Eram la 50-55 de metri, deodată s-a auzit zgomotul unei explozii. Am văzut trei sau patru oameni la pământ”, a povestit un martor. „Oamenii alergau panicați. Zgomotul era uriaș”, a completat el.

În mediul online, internauții au spus că strada Istiklal, chiar lângă Piața Taksim, a fost izolată. Un reporter al agenției de presă Reuters a observat un elicopter deasupra locului exploziei. Zona străbate cartierul central Beyoglu, unde locuiesc mulți rezidenți străini și este frecventat de turiști.

Cine sunt rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a creat probleme Turciei de zeci de ani. Gruparea, care are rădăcini marxiste-leniniste, a fost formată la sfârșitul anilor 1970 împotriva guvernului turc, cerând un stat kurd independent în Turcia. Luptele au izbucnit iarăși în momentul în care încetarea focului de doi ani s-a încheiat în iulie 2015.