Trucuri Windows – cum schimbi locația folderului Downloads, muți descărcările de pe C și câștigi spațiu pe PC

Trucuri Windows - cum schimbi locația folderului Downloads, muți descărcările de pe C și câștigi spațiu pe PC

Dacă ești utilizator de Windows cu experiență, s-ar putea ca în continuare să ai două partiții pe sistem. Păstrezi C: pentru programe și D: pentru documente, filme, muzică. Indiferent cum ți-ai gândit tu însă împărțeala, folderul Downloads rămâne pe C. Dacă nu urmezi câțiva pași simpli, descărcările nu vor pleca de pe prima partiție.

Orice sistem de operare de la Microsoft îți găzduiește descărcările de pe internet în directorul Downloads de pe prima partiție de sistem, în directorul mamă cu numele utilizatorului tău, același în care se găsește folderul Documente, Pictures, Movies și nu numai. Din fericire, chiar dacă la prima vedere acea locație pare bătută în cuie, Windows-ul este semnificativ mai flexibil decât crezi.

Cum muți folderul Downloads de pe C pe D

La fel ca în cazul My Documents sau Documente și My Music, Pictures sau Videos, Microsoft îți pune la dispoziție un mecanism foarte facil pentru a muta directorul Downloads sau Descărcări pe altă partiție sau în altă parte, în așa fel încât, referințele logice ale sistemului de operare să funcționeze în continuare la fel. Asta înseamnă că Google Chrome, de exemplu, îți va descărca fișierele de pe internet în locația dorită de tine, fără să modifici nimic în browser. E ca și cum ai redirecționa toate cererile pentru a lua ceva de pe internet către un alt Downloads decât cel pe care ți l-a pregătit Windows-ul.

Pentru a face asta, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus, deschide File Explorer sau Windows Explorer și fă click dreapta pe Downloads sau Descărcări, în funcție de limba în care ai sistemul de operare și alege Properties. Odată ajuns în noua fereastră, deschide secțiunea Location și și optează pentru Move, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos. Alege un nou director de oriunde de pe sistem, indiferent dacă este pe aceeași partiție, pe alta sau în rețea și confirmă-ți alegerea cu Select Folder. Apasă pe Apply și așteaptă câteva secunde sau câteva minute, până când ți se vor muta toate fișierele, pozele, documente și filmele descărcate în noua locație. Apeși pe Ok când s-a încheiat procesul pentru a scăpa de această fereastră.

Citește și: