Viteza internetului din România nu mai e ce-a fost: ce loc ocupăm acum în lume

Viteza internetului din România nu mai e ce-a fost: ce loc ocupăm acum în lume

România s-a clasat, timp de mulți ani, în acest top, fapt care a reprezentat motiv de mândrie națională. De altfel, se poate spune că, până acum ceva vreme eram indiviați de multe țări mult mai civilizate.

Lucrul acesta pare să schimbe, iar România suferă de o alunecare vertiginoasă în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume.

Cu toate că momondo.ro ne-a inclus în topul națiunilor cu cel mai bun internet din lume, fiind luată în calcul viteza de reacție a acestuia, țara noastră începe să-și piardă din „strălucire”, internetul fiind, pe zi ce trece, tot mai slab.

Un studiu Ookla confirmă: internetul din România, „în cădere liberă”

Ookla, compania care are în portofoliu speedtest.net, cel mai folosit serviciu de testare a vitezei internetului, confirmă că, în luna decembrie a anului 2021, România n-a mai beneficiat de internetul de mare viteză cu care se obișnuise, în ultimii ani.

Așadar, în ceea ce privește internetul fix, la nivel global, viteza medie de download s-a situat în jurul valorilor de 59,75 Mbps, iar la upload a bifat o medie de 25,06 Mbps, cu o latență medie de 10 secunde.

Atunci când vorbim despre mediile internetului mobil, la nivel global, download-ul a atins 29,55 Mbps, în timp ce upload-ul 8,59 Mbps, cu o latență medie de 29 de secunde. 

Situația țării noastre nu este una roz, în acest moment, viteza fiind din ce în ce mai slabă. În anul 2017,  Ookla situa România pe locul 5 la viteza internetului fix, în decembrie retrogradâdu-ne pe 12, după ce în noiembrie ne aflam cu doar două poziții mai sus. Totuși, încă suntem puțin peste viteza medie globală, cu 118,51 Mbps. Rămâne de văzut până când, însă.

La capitolul internet mobil, nu am stat niciodată prea bine – cel puțin nu atât de bine ca în cazul internetului fix. În decembrie 2021, ne situam pe locul 52 mondial, cu o viteză de 33,93 Mbps, ceea ce, dacă este să comparăm cu alte state, nu e chiar atât de rău, dar nici foarte bine.
Singapore, Chile, Tailanda, Hong Kong și Monaco, Emiratele Unite Arabe, Norvegia, Coreea de Sud, China și Qatar conduc topurile mondiale, atunci când vorbim despre viteza internetului fix și mobil.
Citește și: