Trucul ofertelor false de angajare prin SMS: avertismentul autorităților române, care este riscul

Trucul ofertelor false de angajare prin SMS: avertismentul autorităților române, care este riscul

În ultimele luni, o nouă înșelătorie a început să facă valuri printre români, este vorba de niște oferte de angajare false care se propagă prin SMS. Deși par nevinovate la prima vedere, acestea au făcut deja subiectul unui avertisment din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Deși a trecut ceva timp de la primul val de astfel de mesaje, posesorii de telefoane din România continuă să primească o serie stufoasă de mesaje de angajare. Deși textul s-ar putea să varieze de la unul la altul, miza este întotdeauna aceeași, iar consecințele s-ar putea să te coste scump. Ar fi bine să fii atent și să eviți în permanență să răspunzi mesajelor și emailurilor nesolicitate.

”Ofertele” de angajare au trecut de la SMS, la WhatsApp și Telegram

”Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram”, au transmis specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică sau DNSC.

”De obicei infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, au adăugat experții în securitate cibernetică.

Citește și: