Toți șoferii români trebuie să știe: investiția ta de sute de lei, degeaba

Toți șoferii români trebuie să știe: investiția ta de sute de lei, degeaba

Șoferii români primesc o veste cât se poate de nefericită, chiar de la Parlamentul României.

Dacă ai cumpărat camere video de bord, în speranța că ai putea strânge mai ușor dovezi, când ai putea fi implicat într-un accident rutier, trebuie să știi că ai aruncat banii pe fereastră.

Parlamentul României se opune categoric

Legislativul tocmai a respins definitiv un proiect de lege care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi, pe baza înregistrărilor video surprinse de camerele de bord ale șoferilor români.

Investiția făcută până acum în astfel de dispozitive nu își mai justifică banii, din acest punct de vedere.

Totuși, autoritățile au modificat Codul rutier, adăugând noi motive de sancțiune pentru șoferii români.

De exemplu, șoferii care nu circulă cu geamurile mașinii curate și în perfectă stare de vizibilitate, riscă amenzi de până la aproximativ 1.200 de lei. Noua amendă poate fi aplicată începând cu 27 februarie. Prin urmare, polițiștii rutieri vor putea sancționa “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”. În consecință, cei ce vor merge cu geamurile murdare după acea dată vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei, atrage atenția Avocatnet.ro.

Totuși, există o mare problemă. Legislația proaspăt adoptată de autoritățile române nu este clară în privința definirii concrete a geamurilor murdare. Probabil că va rămâne la latitudinea agentului de poliție să stabilească, pentru fiecare caz în parte, dacă este afectată vizibilitatea la volan. În orice caz, șoferii ar trebui să adopte o atitudine preventivă și să-și spele și curețe regulat mașinile, pentru că și numerele de înmatriculare trebuie să se vadă clar, în trafic. Prin urmare, paza bună va trece primejdia rea!

De asemenea, comportamentul agresiv al șoferilor va fi drastic sancționat, de la finele lunii februarie. Noua legislație prevede, printre altele, că se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 lei – 725 lei la 1.305 lei – 2.900 lei); totodată, sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Șoferii mai trebuie să știe și faptul că se trece într-o clasă superioară de contravenţii nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate (de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei); totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile.

Totodată, se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.