03 feb. 2022 | 07:17

Amendă de peste 1000 de lei pentru toți șoferii care nu au grijă de acest aspect al mașinii: sigur l-ai neglijat

ACTUALITATE
Amendă de peste 1000 de lei pentru toți șoferii care nu au grijă de acest aspect al mașinii: sigur l-ai neglijat

Codul Rutier din România continuă să fie o himeră pentru foarte mulți șoferi români, deși amenzile sunt cât se poate de serioase și, din păcate, se schimbă destul de des. Mai jos, voi detalia o nouă sancțiune pe care este aproape imposibil să o știi deja.

Începând cu data de 27 februarie, de peste câteva săptămâni, o serie stufoasă de modificări la Codul Rutier din România vor intra în vigoare. Printre acestea se numără și o prevedere referitoare la geamurile mașinii cu care circuli pe drumurile publice. Acestea trebuie menținute cât se poate de curate. Altfel, riști sancțiuni.

Geamurile murdare la mașină, pretext de amendă

În cazul în care curățarea mașinii nu este o prioritate majoră pentru tine, vei plăti amenzi de până la 1200 de lei, dacă neglijența ta se extinde și în cazul parbrizelor. Practic, dacă este afectată vizibilitatea de la volan de murdăria de pe geamurile mașinii, riști să fii sancționat, în situația în care te vede un agent de circulație. Noua amendă poate fi aplicată începând cu 27 februarie.

Noua prevedere este trecută în Ordonanța Guvernamentală 1/2022. Aceasta prevede că, de la finele acestei luni, polițiștii rutieri vor putea sancționa “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”. În consecință, cei ce vor merge cu geamurile murdare după acea dată vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei, atrage atenția Avocatnet.ro.

Ar fi fost ideal ca același act normativ să detalieze în mod clar ce înseamnă geamuri murdare, dar putem merge de la premisa că se referă la geamuri acoperite de noroi, praf gros, zăpadă sau orice alte substanțe care afectează negativ vizibilitatea șoferului asupra condițiilor de trafic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele