Toți românii care stau la bloc și la casă, taxați de stat dacă au centrală termică. Luxul se plătește

Toți românii care stau la bloc și la casă, taxați de stat dacă au centrală termică. Luxul se plătește

Românii care stau la bloc, dar și persoanele ce locuiesc la case și au centrale termice pe gaz, riscă să plătească o nouă taxă. Una de poluare, bineînțeles!

Poluezi, plătești. Aceasta pare să fie noua deviză a Ministerului Energiei din România, care ar pregăti instituirea unei noi taxe pentru românii care au instalate în locuințe centrale termice pe gaz natural.

Despre noua taxă a vorbit însuși ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Nu ai noștri vor taxa, decizia vine de la UE, dar noi trebuie să plătim

Oficialul guvernamental lasă să se înțeleagă faptul că este vorba despre niște reglementări privind politicile de mediu la nivelul blocului comunitar, noua taxă nefiind o găselniță a decidenților noștri politici.

”În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în Uniunea Europeană și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează.

Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a explicat ministrul Mediului.

”Cel mai simplu exemplu este taxa pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament”, a mai spus oficialul.

În acest moment, nu există date clare care să indice numărul exact al românilor care au centrale termice pe gaz, cert este că aceasta reprezintă una dintre cele mai folosite soluții, mai ales în mediul urban, acolo unde există instalații la care oamenii se pot racorda.

Până la criza energetică din prezent, gazul era mult mai convenabil la preț decât energia electrică, iar oamenii preferau să ardă gaz pentru a-și încălzi locuințele și, desigur, pentru a beneficia de apă caldă, doar că va fi nevoie să găsim alte alternative, dacă nu suntem dispuși să plătim taxa de poluare despre care ne vorbește oficialul.