04 iul. 2022 | 14:44

Se raționalizează gazul, de la iarnă. Guvernul ia în calcul o nouă procedură

ULTIMA ORĂ
Se raționalizează gazul, de la iarnă. Guvernul ia în calcul o nouă procedură

Gazul ar putea fi raționalizat pentru operatorii economici, începând cu iarna acestui an. Conform unor surse guvernamentale, dacă România nu va putea importa suficiente gaze naturale, se va lua în calcul o nouă procedură pentru a putea fi găsită o nouă procedură.

Gaz cu porția de la iarnă

Se pare că Executivul ia în calcul o nouă posibilă procedură prin care gazele naturale vor fi raționalizate pentru operatorii economice.

Se pare că țara noastră nu ar deține suficiente gaze naturale în acest moment, conform unor surse guvernamentale.

Consumatorii casnici, în schimb, scapă de această posibilă măsură.

„Se va continua furnizarea fără limitare la consum casnic. Pentru operatorii economici e mai corect să limităm în procent echitabil pentru fiecare agent economic. Deci va fi o raționalizare pentru companii, nu pentrru casnici”, potrivit aceloraşi surse.

Cât gaz consumă România

România consumă 50-55 milioane de metri cubi de gaze naturală, iarna. La o temperatură sub -15 grade, consumul zilnic ar fi de 75 de milioane de metri cubi.

Guvernul a format un consiliu consultativ care va funcționa în următoarea perioadă.

România se află la stadiul de negocieri privind obținerea unui acord de importare.

„Există memorandumul cu Azerbaidjanul. Urmează ministrul Energiei și ministrul turc al Energiei să convină asupra modalităților de tranzit prin Turcia.

Tot prin Turcia putea asigura descărcarea din Emirate, funcție de ce disponibilitate au. De asemenea, din Statele Unite. Prețul va fi prețul zilei. Pentru consumatorii casnici prețul rămâne nemodificat pe OUG”, precizează sursele citate.