S-a schimbat legea în România și afectează foarte mulți pensionari: cine iese la pensie mai devreme, nu era posibil înainte

S-a schimbat legea în România și afectează foarte mulți pensionari: cine iese la pensie mai devreme, nu era posibil înainte

Vârsta de pensionare standard nu a mai suferit modificări semnificative de foarte mulți ani, dar întotdeauna au existat excepții de la regulă, iar un nou proiect de lege adoptat extinde acele excepții și vine ca o veste bună pentru foarte mulți români care abia așteptau să iasă la pensie.

Un nou proiect de lege a extins categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Legea adoptată ieri în Camera Deputaților vizează modificarea articolului 65, aliniatul 5 din Legea 263/2010, referitor la sistemul unitar de pensii publice, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Cine iese mai repede la pensie, în România

Cu doi ani mai repede, comparativ cu vârsta standard de pensionare, conform noii legi, vor ieși persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, dar și cei care au trăit pe o rază de 8 kilometri în preajma acelor zone. Modificarea legislativă a fost adoptată cu 198 de voturi pentru, 56 de voturi împotrivă și 22 de abțineri.

Punctual, dincolo de partea teoretică legată de poluare, a fost extinsă lista localităților în care se aplică această prevedere. Astfel, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, toate persoanele din România care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile: Brăila, Tichileşti şi Chiţcani din judeţul Brăila, Halchiu şi Satu Nou din judeţul Braşov, Işalniţa din judeţul Dolj, Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita,Vaţa de Jos şi Rachitova din judeţul Hunedoara, Borşa din judeţul Maramureş şi Tulcea din judeţul Tulcea.

Dacă îți este un concept străin, merită să știi că vârsta de pensionare standard în România, pentru femei este de 63 de ani, în timp ce în cazul bărbaților discutăm de 65 de ani. În consecință, cei care locuiesc în localitățile menționate mai sus se vor putea pensiona la 61, respectiv 63 de ani.

Citește și: