TOP 10 lucruri neștiute despre Italia

O țară cu delicatese delicioase și priveliști minunate, Italia are o istorie bogată și variată care a transformat-o în destinația de vacanță preferată pentru mulți turiști.

Toată lumea știe că este locul natal pentru pizza și găzduiește cea mai veche universitate din lume, dar nu mulți oameni știu că există o fântână de vin gratuită.

Din fericire, și-am pregătit 10 lucruri pe care nu le știai despre Italia cu care să-ți impresionezi prietenii.

1. Artificii de lux

Deși China a inventat primul prototip de artifici, făcut din tulpină uscată de bambus undeva în jurul anului 200 î.Hr., de fapt italienii au fost cei care au învățat cum să le adauge culoare mult mai târziu, în anii 1830. Adăugând săruri metalice în praful de pușcă, ei au descoperit că atunci când sărurile erau expuse la o flacără, fiecare producea o culoare diferită. Sodiul produce galben, stronțiul produce roșu, iar bariul produce verde. Această descoperire a avansat utilizarea artificiilor și a permis spectacole mai elaborate și colorate în întreaga lume.

2. Trufe mari

Italia este sinonim cu mâncare excepțională, așa că are sens ca această țară să dețină recordul mondial pentru găsirea celei mai mari trufe albe. Situată în Umbria, trufa respectivă cântărea 1,89 kg! O comoară demnă pentru o licitație astfel că imensa trufă s-a vândut pentru 61.250 de dolari unui cumpărător din Taiwan, veniturile fiind destinate unor organizații de caritate.

3. Fântâna de vin

Fântâna viselor! Într-o vie mică din Dora Sarchese din regiunea Abruzzo se află o fântână care are vin roșu la robinet 24 de ore pe zi. Instalată cu ajutorul unei organizații locale non-profit, fântâna a fost construită pentru a promova turismul în regiune și pentru a păstra traseul istoric de pelerinaj Cammino di San Tommaso, Calea Sfântului Toma. Aacest traseu de 315km, alcătuit din diferite biserici și mănăstiri, leagă orașul Ortona de Bazilica Sf. Petru din Vatican.

4. Situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Deși este de dimensiuni mici, Italia are cel mai multe situri din Patrimoniul Mondial UNESCO decât oricare altă țară – 53 pentru a fi mai precis. Dacă ne gîndim la istoria Imperiului Roman nu este prea surprinzător. O vacanță în Italia este ocazia perfectă să vizitați ruinele antice, grădinile botanice, orașele eterne și munții impresionanți dinn această țară incredibilă.

5. Pisici protejate

Iubitorii de animale de companie se pot bucură! Sau mai precis, iubitorii de pisici. Orașul Etern nu este plin doar de artefacte istorice, ci și de pisici. Felinele noastre prietenoase sunt considerate un element de atracție pentru Roma. Orice persoană prinsă ucigând o pisică riscă o amendă de 10.000 de euro și până la 3 ani de închisoare.

6. Telefonul

Mulți presupun că Alexander Bell a fost cel care a fost inventatorul primului telefon. Cu toate acestea, un om de știință italian, Antonio Meucci a fost cel care a venit pentru prima dată cu conceptul de telegraf vorbitor în 1849. În 1871 și-a anunțat invenția dar până în 1876 nu și-a putut permite să o înregistreze ca fiind a lui iar proprietatea asupra invenției a revenit lui Alexander Bell în schimb. Guvernul italian a recunoscut de atunci rolul lui Meucci în dezvoltare, onorându-l cu titlul de „inventator oficial al telefonului”.

7. O insulă bântuită

Undeva între Veneția și Lido, în Laguna Venețiană, se află insula Poveglia. Acest loc frumos are o istorie întunecată. Din 1793 până în 1814 a fost folosit ca loc de carantină pentru a găzdui peste 160.000 de oameni infectați cu ciumă. Aproape 100 de ani mai târziu, în 1922, pe insulă a fost construit un azil, dar există zvonuri că medicul angajat pentru a trata pacienții folosea metode îndoielnice, cum ar fi lobotomii și practici chinuitoare. În cele din urmă, medicul a murit în 1968, moment în care spitalul s-a închis și insula a fost abandonată. Poveglia este încă închisă vizitatorilor și astăzi.

8. Exploratori globali

Christopher Colombus, sau Cristoforo Colombo, a fost exploratorul italian care a „descoperit America” într-o călătorie care a luat o întorsătură greșită. Cu toate acestea, moștenirea sa ca explorator italian nu este singura. Negustorul venețian Marco Polo a plecat într-o călătorie în China și a rămas cu nepotul lui Genghis Khan; poveștile sale de călătorie au fost transformate într-o carte care a inspirat alți exploratori, precum Colombus. Și Americile au fost chiar numite după exploratorul italian Amerigo Vespucci.

9. Oscarurile

Prestigioasele Premii ale Academiei, sau cunoscute mai frecvent sub numele de Oscar, există încă din 1929. În acea perioadă, Italia a fost țara cu cei mai mulți câștigători la categoria „Cel mai bun film străin”. Cu 31 de nominalizări și 14 Oscaruri câștigate Italia este și prima țară care a câștigat Premiul pentru cel mai bun film străin.

10. Fotbalul italian

Un sport creat în perioada Renașterii și jucat încă cu multă mândrie de italieni și astăzi este calcio storico. Acest joc seamănă foarte mult cu fotbalul, rugby și lacrosse, dar mult mai sângeros și mai brutal. Pe parcursul celor 50 de minute, două echipe de 27 de bărbați se luptă pentru a înscrie un gol în plasa adversarilor și pentru a-și apăra propria echipă, indiferent de costul fizic. Oasele rupte și răni sângeroase nu sunt neobișnuite. Fă o excursie la Florența pentru a asista la acest spectacol sângeros și magnific!

Citește și: