Veste bună pentru românii din Italia: s-a ajuns și acolo cu relaxarea restricțiilor, ce s-a schimbat

Veste bună pentru românii din Italia: s-a ajuns și acolo cu relaxarea restricțiilor, ce s-a schimbat

La câteva săptămâni după relaxarea celor mai importante restricții din perioada pandemiei pe teritoriul României, măsuri similare au fost anunțate și pe teritoriul Italiei. În sfârșit, se renunță la purtarea măștilor de protecție, chiar dacă mai este un pic de așteptat.

Coordonatorul Comitetului Tehnico-Științific (CTS) și președintele Consiliului Superior al Sănătății din Italia, Franco Locatelli, a spus că în a doua jumătate a lunii iulie se putea vorbi de eliminarea măștii în aer liber și chiar în interior, pentru persoanele vaccinate și care nu sunt vulnerabile. De luni, 24 mai, toate regiunile italiene se află în „zona galbenă”, după ce ordonanța semnată duminică de ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a promovat și ultima regiune rămasă în „zona portocalie”, Valle d’Aosta, relatează Rai News, potrivit Rador.

În consecință, chiar dacă mai durează un pic, iar autoritățile italiene sunt sceptice că se poate reveni la normalitate de pe o zi pe alta, perspectivele sunt optimiste. Italia se pregătește să revină la gloria de odinioară. Trei regiuni se vor bucura de relaxarea restricțiilor înaintea celorlalte, de la 1 iunie. Lista include Friuli Venezia Giulia, Sardinia și Molise. Acestea vor intra în ”zona albă”, context în care restricțiile importante vor dispărea. Va rămâne doar ideea de distanțare socială și purtarea măștilor la interior. Din 7 iunie, regiunile Abruzzo, Veneto și Liguria vor intra și ele în „zona albă”. Și dacă datele monitorizării din 28 mai vor continua să fie reconfortante, la mijlocul lunii ar putea intra și Lombardia, Lazio și Umbria.

Pentru context, aceste decizii au fost anunțate după ce toate regiunile au ajuns la un indice de transmitere Rt mediu mai mic de 1% (0,78% comparativ cu 0,86% săptămâna trecută) și, prin urmare, sunt clasificate ca fiind cu risc scăzut.

Dincolo de acest detaliu tehnic, în această săptămână, nicio regiune nu depășește pragul critic de ocupare a paturilor de la Terapie Intensivă (19%) sau zona medicală (19%). Există, de asemenea, o nouă scădere a numărului de cazuri noi care nu sunt asociate cu lanțurile de transmisie (13.565 față de 19.619 săptămâna precedentă). Scăderea incidenței continuă, egală cu 73 de cazuri la 100.000 de locuitori, tot mai aproape de niveluri (50 de cazuri la 100.000) care ar permite limitarea infecțiilor.

Restricțiile din pandemie care s-au ridicat deja în Italia

În ceea ce privește restricțiile care se vor ridica în Italia chiar cu acest final de săptămână, lucrurile sunt clare. De weekendul trecut, centrele comerciale au fost redeschise, chiar dacă mulți au fost îngrijorați de riscul de a crea aglomerări periculoase. Sălile de sport au fost redeschise de luni, 24 mai, chiar dacă au existat critici și controverse pentru procedurile care trebuie urmate și nu au fost puțini manageri care, în acest moment, au decis să țină obloanele trase.

Un nou lockdown „este foarte puțin probabil. Toate deciziile au fost luate pentru a nu ne expune riscului de a fi nevoiți să închidem din nou”. Campania de vaccinare face diferența” și pentru eliminarea măștii „cred că vom putea vorbi despre asta în a doua jumătate a lunii iulie, eliminând obligația doar în aer liber, sau chiar în interior, între persoanele vaccinate și care nu sunt „vulnerabile”, a declarat coordonatorul Comitetului Tehnico-Științific (CTS) și președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, într-un interviu acordat cotidianului „La Stampa”.

Oficialul a profitat de ocazie pentru a oferi lămuriri și pe marginea posibilității unui al treilea vaccin, după rapel, dar și pe subiectul obligativității vaccinării. Pentru viitor „este extrem de posibil să avem nevoie de o a treia doză, dar este o problemă care va apărea nu mai devreme de octombrie”, în timp ce în ceea ce privește obligația de vaccinare, potrivit lui Locatelli, „în acest moment nu văd extremele pentru a putea discuta. Scenariul actual nu face necesară obligația, cu excepția lucrătorilor din domeniul sănătății”, a adăugat Franco Locatelli.

Citește și: