Tensiuni între Grecia și Turcia. Atena, șocată după ce Erdogan a amenințat în greacă. I s-a răspuns în turcă

Tensiuni între Grecia și Turcia. Atena, șocată după ce Erdogan a amenințat în greacă. I s-a răspuns în turcă

Într-o serie de tweet-uri în limba greacă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a amenințat direct pe greci să nu meargă prea departe cu poziția lor în Marea Egee, altfel „vor regreta”.

Erdogan a amenințat Grecia

Guvernul grec a făcut apel la unitate națională față de un vecin „imprevizibil”, în timp ce fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdogan în limba turcă.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz se află astăzi în vizită la Salonic pentru a lua parte la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), însă eforturile de mediere ale Berlinului ar putea avea puține șanse de reușită.

Pe fondul unei noi escaladări a relațiilor greco-turce după discursul premierului grec Kyriakos Mitsotakis în Congresul SUA de luna trecută, Erdogan i-a amenințat direct pe greci pe Twitter în limba lor.

„Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să se țină departe de vise, retorică și acțiuni care o vor duce la rezultate pe care le va regreta, așa cum s-a întâmplat cu un secol în urmă”, a scris Erdogan pe Twitter.

Invocând tratatele internaționale, Ankara face presiuni pentru demilitarizarea insulelor grecești care se învecinează cu Turcia, susținând că prezența armatei grecești reprezintă o amenințare la adresa securității țării.

Răspunsul Greciei

Pe de altă parte, grecii susțin că își mențin forțele militare acolo, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are „Armata Mării Egee” cu sediul la Izmir.

De asemenea, grecii au amintiri neplăcute din trecut, deoarece în 1974, când Junta și-a retras trupele din Cipru, Turcia a invadat și a ocupat ilegal teritoriul cipriot, rămânând până în prezent.

Totodaă, Erdogan este iritat de faptul că Grecia folosește UE și NATO -în care Turcia este și ea membră- ca o umbrelă protectoare în relațiile cu Turcia. La rândul său, Turcia a insistat ca problemele să fie rezolvate la nivel bilateral.

„Încercarea de a instrumentaliza NATO și țările terțe, implicându-le în ilegalitatea diferitelor exerciții militare pe insule cu un regim nemilitarizat, este doar o încercare care va avea un final dezastruos”, a declarat președintele turc.

Atena a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt al guvernului, Yiannis Oikonomou, care a declarat:

„Se știe că greaca este limba logicii, a libertății și a legii. Utilizatorii săi nativi și lumea occidentală știu foarte bine acest lucru. Tacticile alese de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste versiuni”.

Mitsotakis a făcut apel la unitate națională față de un vecin „imprevizibil” care, în opinia sa, „cu cât este mai izolat, cu atât mai mult se înfurie”.

La rândul său, principalul lider al opoziției și fostul premier Alexis Tsipras a scris pe Twitter în limba turcă:

„Grecia își va proteja suveranitatea împotriva oricărei amenințări. Așadar, să înceteze provocările și să ne întoarcem la dialog pe baza dreptului internațional. Răspunsul la criza economică cu care ne confruntăm cu toții împreună nu este naționalismul.”

La Atena, se aud tot mai multe zvonuri că ar putea avea loc alegeri anticipate încă din septembrie, iar Noua Democrație (PPE, la putere) vrea să se apropie din nou de electoratul „patriotard”.

În plus, ambele țări se confruntă cu o criză economică fără precedent, cu prețuri în creștere și inflație care dau o lovitură puternică puterii de cumpărare a cetățenilor.

Criticii sugerează că o escaladare în acest moment poate servi ambelor părți din punct de vedere politic, dar nu poate fi exclus un „accident” din cauza acestei escaladări.

 

Citește și: