11 dec. 2022 | 11:35

Telescopul spațial James Webb a descoperit nori și chiar o mare pe luna lui Saturn: de ce este specială Titan

ACTUALITATE
Telescopul spațial James Webb a descoperit nori și chiar o mare pe luna lui Saturn: de ce este specială Titan

Titan este singurul alt loc din Sistemul Solar care are cicluri meteorologice asemănătoare Pământului.

Luna trecută, o echipă internațională de oameni de știință s-a trezit cu primele imagini ale telescopului spațial James Webb ale celei mai mari luni a lui Saturn, Titan.

Evoluția norilor de pe Titan pe parcursul a 30 de ore. Sursa: NASA

Oamenii de știință, care folosesc Webb pentru a investiga atmosfera și clima lui Titan, și-au descris reacțiile inițiale la vizualizarea datelor, într-o declarație de la NASA.

Titan are nori

„Am așteptat ani de zile să folosim viziunea în infraroșu a lui JWST pentru a studia atmosfera lui Titan, inclusiv modelele sale meteorologice fascinante și compoziția gazoasă și, de asemenea, să vedem prin ceață, pentru a studia pete luminoase și întunecate de pe suprafața sa”, au spus cercetătorii.

„Atmosfera acestei luni a lui Saturn este incredibil de interesantă, nu numai datorită norilor și furtunilor sale de metan, ci și datorită a ceea ce ne poate spune despre trecutul și viitorul lui Titan – inclusiv dacă a avut întotdeauna o atmosferă”.

Titan este singura lună din sistemul solar cu o atmosferă densă și, de asemenea, este singurul corp planetar, altul decât Pământul, care are în prezent râuri, lacuri și mări. Spre deosebire de Pământ, totuși, lichidul de pe suprafața Titanului este compus din hidrocarburi, inclusiv metan și etan, nu apă. Atmosfera sa este plină de ceață groasă care ascunde lumina vizibilă ce se reflectă de pe suprafață.

Comparând diferite imagini captate de camera în infraroșu apropiat (NIRCam) a lui Webb, oamenii de știință au confirmat curând că un punct luminos vizibil în emisfera nordică a lunii lui Saturn era, de fapt, un nor mare. Nu după mult timp, au observat un al doilea nor.

„Detectarea norilor este interesantă, deoarece validează predicțiile de lungă durată din modelele computerizate despre clima lui Titan, că norii s-ar forma cu ușurință în emisfera nordică mijlocie la sfârșitul verii, când suprafața este încălzită de Soare”, au spus oamenii de știință.