Telefonul tău cu Android, în pericol: noua amenințare care îți poate fura toate datele importante

Telefonul tău cu Android, în pericol: noua amenințare care îți poate fura toate datele importante

Telefoanele cu Android sunt departe de a fi cele mai sigure dispozitive și cele mai eficiente în a-ți proteja datele importante. Din acest motiv, ar fi bine să fii cât se poate precaut când vine vorba de ce deschizi pe telefon, ce descarci.

La fiecare câteva săptămâni sau luni, o nouă infecție cu malware pare să vizeze dispozitivele cu Android. Din cauza modul în care este construit sistemul de operare, comparativ cu iOS de la Apple, aplicațiile periculoase pot prelua mult mai ușor controlul asupra dispozitivului și, mai grav decât atât, asupra tuturor datelor tale sensibile. Nici măcar datele de card cu care ai efectuat la un moment dat o plată nu sunt în siguranță.

Android, din nou victimă

În urma unei analize realizate de compania Roaming Mantis, publicată de SecureList, a fost descoperită o nouă tentativă de înșelăciune care vizează în principal dispozitivele cu Android. Aceasta se desfășoară prin intermediul unor tactici de smishing sau SMS phishing, ca, în final, să se reflecte într-o infecție cu malware.

Totul pleacă de la un mesaj aparent nevinovat cu textul ”coletul dumneavoastră a fost livrat”, chiar dacă nu ai așteptat vreun colet. SMS-ul este însoțit de un link ce se reflectă în mai multe redirecționări ca, în final, să faciliteze răspândirea unui malware de tip troian intitulat Wroba. Indiferent de corpul mesajului, este important să fii cât se poate de sceptic atunci când vine vorba de mesajele scurte însoțite de linkuri. De cele mai multe ori, dacă nu știi exact de la cine provine, acesta se poate reflecta într-o tentativă de fraudare.

Din momentul în care ai accesat linkul, te poți confrunta cu unul din două scenarii. Dacă ai iPhone, ți se va deschide o pagină foarte similară cu cea de la iCloud, deși este doar o clonă, și ți se vor solicita datele de autentificare. Pe Android, este descărcat troianul Wroba ce îți poate fura un volum important de informații.

Citește și: