26 nov. 2021 | 09:30

Milioane de telefoane, vulnerabile: dacă ai acest smartphone, ești spionat. Ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Milioane de telefoane, vulnerabile: dacă ai acest smartphone, ești spionat. Ce trebuie să știi

În încercarea de a-și construi propriul magazin virtual, diferit de Google Play Store, cei de la Huawei se pare că au făcut mai multe greșeli și încep să aibă repercusiuni asupra securității datelor utilizatorilor.

Aproximativ 9,3 milioane de terminale cu Android sunt infectate cu o nouă categorie de malware. Aceasta se maschează sub forma unor jocuri arcade, shooter sau de strategie pe care le găsești în AppGallery, magazinul virtual preinstalat pe terminalele chinezilor de la Huawei. Urmările pot fi destul de dureroase și încep cu furtul de informații aferente dispozitivului tău, inclusiv numărul de telefon.

Aproape 10 milioane de telefoane cu Android, infectate cu un troian

Experții în securitate cibernetică de la Doctor Web au publicat un raport referitor la un troian ce pare să fi infectat 9,3 milioane de smartphone-uri. Infectarea s-a desfășurat ”cu acordul utilizatorului”, în sensul că a posesorii de smartphone-uri au descărcat de bună voie unul dintre cele 190 de jocuri malițioase din Huawei AppGallery.

Noul troian este intitulat Android.Cynos.7.origin, deoarece pare să fie o variație a unei infecții mai vechi de tip malware intitulată tot Cynos. Cele mai multe victime par să fie vorbitoare de limba rusă, dar infecția a vizat și telefoane localizate în China și în alte colțuri ale lumii.

Astfel de infecții reduc la zero protecția oferită de sistemul de operare, deoarece toate datele sunt accesate cu acordul tău. La instalare, aplicația încărcată cu malware îți cere permisiunea să inițieze și să administreze apeluri, să-ți acceseze locația și multe alte particularități tehnice referitoare la detaliile tehnice ale aparatului.

”La prima vedere, un număr de telefon scăpat pe internet pare o problemă insignifiantă. Cu toate acestea, în realitate, poate face mult rău utilizatorilor, mai ales că principalul public țintă al jocurilor sunt copiii.”, atrag atenția cercetătorii Doctor Web.

Deși aplicațiile problematice au fost între timp eliminate din Huawei AppGallery, cei care le-au instalat sunt în continuare în pericol și ar fi bine să parcurgă această listă pentru a-și șterge jocurile buclucașe de pe dispozitive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele