Te trezești cu ANAF la ușă, dacă faci aceste activități. Fiscul pune tunurile pe acești români

Te trezești cu ANAF la ușă, dacă faci aceste activități. Fiscul pune tunurile pe acești români

Autoritățile de forță ale statului român au planuri mari pentru perioada următoare, iar contribuabilii trebuie să știe că nu mai funcționează deviza „merge și așa”, când vine vorba despre conformarea la prevederile Codului muncii și Codului fiscal.

În perioada imediat următoare, Fiscul împreună cu Inspecția Muncii vor demara controale la contribuabilii din țară, pentru a descoperi acei angajatori care încalcă legea și nu declară munca.

Ce-ți pregătește, de fapt, ANAF

„Campania de controale comune ale ANAF cu Inspecţia Muncii, pentru „prevenirea” muncii nedeclarate şi proiectul-pilot pentru realizarea de controale în timp real, planificat să se deruleze în viitorul apropiat, pentru îmbunătăţirea conformării voluntare sunt două dintre cele mai recente proiecte anunţate de autoritatea fiscală română.

De altfel, ANAF a vorbit şi despre creşterea cu 10% a numărului de inspecţii fiscale până la finele anului 2025, dar şi despre majorarea colectării cu 2,5 puncte procentuale din PIB în acelaşi interval de timp şi reducerea decalajului de colectare a TVA, priorităţi prevăzute, de altfel, de Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare a României”, arată un punct de vedere semnat de Emanuel Băncilă, partener, coordonatorul Practicii de inspecţii şi controverse fiscale, şi Adrian Rus, partener, liderul departamentului Preţuri de transfer, EY România.

E important de menționat faptul că prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR – ne obligă la a acționa împotriva fenomenului muncii nedeclarate sau subdeclarate.

„Ca urmare a protocolului de cooperare cu IM, se va elabora un plan de acțiune comun pentru a include operatorii economici care prezintă un risc fiscal ridicat și, de asemenea, pe cei care prezintă un risc din perspectiva utilizării muncii subdeclarate/nedeclarate.

Acest plan va fi defalcat pe tipuri de activități sezoniere, în cazul în care incidența riscurilor menționate este cunoscută a fi ridicată.

Periodic, conducerea structurilor implicate (Direcția Generală Antifraudă Fiscală și IM) va analiza rezultatele obținute, precum și posibilitățile și perspectivele de actualizare a planului, în funcție de rezultatele respective”, se arată în PNRR.