23 aug. 2022 | 16:05

Țările baltice, Polonia și Finlanda ar putea interzice turiștii ruși. Problema, discutată la nivelul UE

ULTIMA ORĂ
Țările baltice, Polonia și Finlanda ar putea interzice turiștii ruși. Problema, discutată la nivelul UE

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda, state membre ale Uniunii Europene care au graniță cu Rusia, ar putea împiedica turiștii ruși să intre în țările lor dacă UE nu va adopta o interdicție la nivelul Uniunii, a declarat marți ministrul de externe lituanian.

Vizele pentru turiștii ruși în UE ar putea fi ridicate

„Am vorbit cu miniștrii din toate aceste țări… Nu văd multe diferențe din punct de vedere politic”, a declarat Gabrielius Landsbergis reporterilor la Vilnius.

Miniștrii de externe din UE urmează să discute luni despre o interdicție de acordare a vizelor la nivelul întregii Uniuni pentru cetățenii ruși, care este susținută în principal de cele cinci țări care se învecinează cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni unei astfel de interdicții, afirmând că rușii ar trebui să poată să își părăsească țara de origine dacă nu sunt de acord cu politica Kremlinului. Este probabil ca și alte câteva țări din UE, precum Ungaria, să se opună unei interdicții la nivelul întregii UE.

O interdicție regională a vizelor pentru ruși, pe care miniștrii din cele cinci țări intenționează să o discute în marja reuniunii de luni, ar trebui să aplice reguli uniforme pentru a bloca turiștii, permițând în același timp intrarea disidenților, a declarat Landsbergis.

Turiștii ruși nu ar trebui să se afle în Uniunea Europeană... Țara lor comite un genocid (în Ucraina)”, a spus el, referindu-se la un război în urma căruia mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar orașele și localitățile au fost distruse.

Zborurile directe între Rusia și țările UE, suspendate

Rușii intră în cea mai mare parte în UE prin frontierele terestre ale celor cinci țări, deoarece zborurile directe între Rusia și blocul comunitar au fost suspendate în urma invaziei, a precizat Landsbergis.

Săptămâna trecută, Estonia și-a închis granița pentru peste 50.000 de ruși cu vize eliberate anterior, fiind prima țară din UE care a făcut acest lucru, ceea ce a îngreunat accesul rușilor obișnuiți în UE.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului la începutul acestei luni să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, ceea ce a atras o replică furioasă din partea Moscovei.