Percheziții DIICOT pentru spionaj Gazprom în România. Apar primele reacții: „Nu are de-a face cu noi, sunt mai mult ruși”

Percheziții DIICOT pentru spionaj Gazprom în România. Apar primele reacții: „Nu are de-a face cu noi, sunt mai mult ruși”

Luni dimineață, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, au fost efectuate mai multe percheziții la o serie de adrese aparținând SC NIS Petrol din București și Timișoara, precum și la domiciliile mai multor societăți comerciale.

DIICOT, investigații la o subsidiară Gazprom din România

Update 3 octombrie, ora 23.06. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a reacționat după perchezițiile DIICOT la NIS Petrol, subsidiară Gazprom în România. Acesta susține că descinderile dăunează imaginii țării, în condițiile în care NIS Petrol e o companie sârbă, însă, dacă acuzațiile sunt adevărate, nu este vorba de cetățeni sârbi, relatează Euronews Serbia.

„Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a INS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu sunt cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română”, a spus Aleksandar Vucici.

Președintele sârb a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția țării sale pe scena internațională, „să-i disciplineze pe cei pe care unii îi consideră neascultători”.

Update 3 octombrie, ora 21.55. Patru angajaţi ai NIS Petrol, filială a gigantului petrolier rus Gazprom, sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. Ei sunt cercetaţi pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice, transmitE Direcția de Investigare.

În urma percheziţiilor DIICOT au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse la audieri.

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a dezvăluit DIICOT.

Ancheta DIICOT, SRI și SIE la filiala Gazprom în România a scos la iveală faptul că NIS Petrol a adunat informații despre rezervele de petrol și gaze din mai multe perimetre din județul Timiș, apoi le-a trimis la Moscova, fără a le spune oficialilor români ce au descoperit, relatează Press Alert.

Știrea inițială: Se pare că există o suspiciune de spionaj. Primele informații arată că la prânz au fost percheziționate cinci adrese particulare din Timișoara și trei adrese din București.

Surse din cadrul DIICOT au informat  că suspiciunea rezonabilă apare ca urmare a transmiterii unei serii de documente confidențiale privind calitatea solului prin intermediul unei terțe persoane, în baza unor informații și proceduri speciale, conform publicației voceatimisului.ro

SC NIS Petrol SRL România este o filială a gigantului petrolier rus Gazprom.

Etichete: