Salariile mici din România, în contextul crizei de personal: de ce nu le măresc patronii

Salariile mici din România, în contextul crizei de personal: de ce nu le măresc patronii

Criza de personal din România este una cât se poate de acută. Patronii nu mai știu ce să facă pentru a găsi angajați capabili, în timp ce pretențiile financiare ale acestora sunt mai exagerate ca niciodată.

Deși problema este una la nivel național și afectează o varietate foarte mare de domenii, un exponent bun al fenomenului vine din HoReCa. Industria ospitalității întâmpină probleme semnificative la această oră, iar efectele impredictibilității din timpul pandemiei se vor resimți mulți ani de acum înainte.

În urmă cu câteva zile, pe marginea acestui subiect, a vorbit Corina Macri, președintele asociației Horetim. Ea a atras atenția că salarii semnificativ mai mari decât cele oferite în prezent în HoReCa nu ar fi sustenabile din cauza faptului că nu știi ce se întâmplă mâine, având în vedere creșterea constantă a prețurilor cu materia primă și energie, creșteri pe care nu le poți reflecta în timp real în produsele și serviciile oferite, pentru că pierzi clienții.

Cât de gravă este criza de personal în România

„Situația este foarte gravă. Industria este total depășită de situație. Avem o criză acută de personal. Oamenii încearcă să își redeschidă afacerile după pandemie și, din păcate, nu au personal. Cred că Timișul este unul dintre cele mai afectate județe din țară”, a declarat Corina Macri. Ca referință, criza actuală este departe de a fi nouă, dar în pandemie s-a acutizat, în parte și din cauza efortului de reprofilare a multor oameni care în 2019 lucrau în baruri, restaurante, hoteluri sau pensiuni.

„Noi, în pandemie, am pierdut o bună parte din personal. Mulți au făcut o reconversie profesională, neavând încredere în acest domeniu de activitate. Nu există post de care să nu fie nevoie. Orice. Că e lucrător comercial, spălător de vase, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar. Orice poziție este foarte slab acoperită în Timiș”, a adăugat Corina Macri, particularizând un trend național la regiunea în care își desfășoară activitatea.

Când vine vorba de salarii mai mari în HoReCa, șefa Horetim a insistat pe faptul că, momentan, patronii din industria ospitalității se află într-un cerc vicios. „Ca să fie foarte atractive salariile, trebuie să ne crească veniturile, ca să ne crească veniturile trebuie să avem personal să redeschidem activitățile. Oamenii ar vrea salarii mari pentru că le este teamă de condițiile actuale, pe de altă parte noi avem costuri foarte mari cu materia primă, cu utilitățile și ne este teamă să dăm salarii foarte mari pentru că riscăm să nu le putem acoperi. Suntem într-un cerc vicios”, a concluzionat Corina Macri, conform Adevărul.

Citește și: