01 iul. 2022 | 16:09

Summit la Constanța. Mircea Geoană: „România are garanții de securitate de la NATO”

ULTIMA ORĂ
Summit la Constanța. Mircea Geoană: „România are garanții de securitate de la NATO”

Oficiali guvernamentali și membri ai  Congresului SUA se întâlnesc la Constanța, acolo unde are loc summit-ul de Securitate a Mării Negre. Reuniunea are loc la puțin timp după deciziile luate la summit-ul NATO.

Summitul de Securitate a Mării Negre

Oficialii discută despre agresiunea Rusiei în zonă, siguranță și securitate la Marea Neagră, dar și despre măsurile care urmează să se ia și despre parteneriatul între țările care sunt la Marea Neagră.

”Am să îl felicit pe Oleskei Resnikov pentru susccesul din Insula Șerpilor. Este o victorie importană pentru forțele armate ucrainene. Este un prim pas pentru continuarea deblocării rusești a porturilor ucrainene la Marea Neagră și este un pas important pentru restabilirea libertății de navigare, care e importantă economic, comercial, strategic și militar”.

Din punct de vedere NATO,  vom continua să ajutăm armata să facă tranziția de la echipamente sovietice către echipamente moderne din era NATO și credem că asta va face pe termen scurt mediu și lung Ucraina să fie capabilă să își apere independența și destinul său european și euro atlantic.

România are astăzi aceleași garanții de securitate ca și Belgia, din partea NATO. Aceasta este o veste foarte bună”,  a spus Mircea Geoană.

La summit-ul de Securitate a Mării Negre participă delegația Congresului american, ministrul de Externe român, ministrul adjunct de Externe din Georgia, ministrul adjunct al Apararii, ambasadorul Turciei în Romania, ambasadorul Bulgariei în Romania și secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoana